Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Zindelijkheid bij varkens

Varkens zijn zeer zindelijke dieren. Als ze een vrije uitloop naar buiten hebben, zullen ze in de regel hun hok niet bevuilen. Ze mesten nooit op hun lig- of eetplaats, maar op een vaste poepplek ver daar vandaan.
Soms kiezen varkens wel een andere toilethoek in of buiten het verblijf dan hun verzorger in gedachten had. Dit valt nog wel enigszins bij te sturen. Varkens poepen graag op een natte ondergrond. Een tijdje de vloer natmaken op de gewenste plaats stimuleert het varken om daar te gaan mesten. Varkens poepen weliswaar niet graag in de buurt van hun voerbak, maar in de buurt van de waterbak vinden ze niet bezwaarlijk.
Een ander aspect van de zindelijkheid van varkens is dat ze het in hun hok of stal graag netjes op orde hebben. Maak van deze eigenschap gebruik door ze te betrekken bij hun eigen ‘huishouden’. Strooi daarom het verblijf na het uitmesten niet op met stro, maar bied de varkens een hele of halve strobaal (zonder touwtjes) aan. Ze zijn dan een flinke tijd zoet met het uit elkaar wroeten van de stroplakken, het rondsjouwen met plukken stro en het schikken van strootjes tot een zachte matras.

Varkens die in huis worden gehouden zullen daar een plek zoeken om te mesten. Dat is een van de redenen om varkens, ook minivarkens, een hok buiten met een uitloop te geven. Lees hier meer over in het artikelKun je varkens ook in huis houden?

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier