Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Varkensstal

Varkens in hun hok

De varkensstal moet groot genoeg zijn (minimaal 2,5 x 2,5 meter per varken) voor een comfortabel, strorijk ligbed waar de varkens gezamenlijk in kunnen rusten. Heb je meer dan twee varkens, dan kun je ook je er ook voor kiezen om twee hokken te bouwen, zodat de varkens kunnen kiezen met welk ander varken ze in het stro willen kruipen. Levende Have heeft een leuk hok ontworpen, zie Onze producten. Dit hok is al door vele varkensliefhebbers gebouwd en is vooral geschikt voor varkens met een ruime uitloop.

Zijn er biggen in aantocht, dan moet er voor de zeug voldoende ruimte zijn om een nest te maken. De aanstaande moeder zondert zich graag af. Een speciaal hoekje met stro en een wamtelamp erboven is ook aan te bevelen. De biggen kunnen daaronder liggen als de zeug even rust wil. Bevestig tegen de wand rondom de plek waar de zeug haar biggen voedt, een stevige constructie met horizontale planken waar de biggen onder weg kunnen kruipen. Dit voorkomt dat de biggen doodgedrukt worden onder het zware lijf van de zeug. Maak de werpruimte groot genoeg, met een plek waar de biggen, zodra ze eraan toe zijn, zelfstandig kunnen eten. Deze plek kan het beste worden afgeschermd met planken die op enige afstand van elkaar worden geplaatst, en wel zo dat de biggen er wel tussendoor kunnen, maar de zeug niet.

De vloer van een varkensstal is meestal van beton, omdat dat makkelijk is schoon te maken. In de stal kun je een trog plaatsen, bijvoorbeeld een in beton gelegde halve gladde gresbuis. De watervoorziening moet varkensbestendig zijn. Een emmer in een beugel wippen ze er al gauw uit. Water en voer kun je ook buiten aanbieden in een ''varkensproof'' drink- en voerbak. Als overgang tussen stal en weiland is een bestraat gedeelte handig. Een stenen ondergrond is goed voor de natuurlijke slijtage van de varkenshoeven.

Varkens die naar buiten kunnen zullen hun eigen mestplaats opzoeken. Deze ligt doorgaans tussen op 5 en 15 meter afstand van de ligplaats.

Gerelateerde onderwerpen:

Meer over huisvesting:  

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier