Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Rotte

Varkens leven in groepsverband. Binnen de groep, de rotte, wordt de rangorde bepaald door de leeftijd.

Varkens van dezelfde leeftijd bepalen hun onderlinge rangorde door vechten. De grootsten staan boven de kleinere. Dat begint al jong: tijdens het zogen. Na een paar dagen is de rangorde bepaald en heeft elke big zijn eigen tepel.
Varkens kennen een matriarchale structuur: twee tot vijf vaak nauw verwante zeugen vormen met elkaar en hun nakomelingen de groep. Jong volwassen beren scheiden zich af in ‘vrijgezellengroepjes’, beren ouder dan drie jaar leven solitair.

Wanneer aan een groep hobbyvarkens een nieuw varken wordt toegevoegd, wordt deze tenminste gedurende een maand niet in het lignest getolereerd. Daarna wordt het varken in de groep opgenomen en slapen de dieren gezamenlijk, dicht tegen elkaar aan. Het bij elkaar plaatsen van volwassen beren moet altijd met de nodige voorzichtigheid gebeuren.

Je kunt nieuwe varkens om te beginnen apart houden. Dat geldt zeker voor beren. Die kunnen de andere varkens immers verwonden met hun lange, scherpe tanden. Hou de varkens gescheiden door een hekwerk of stroomdraad. Zo kunnen ze elkaar wel zien en ruiken. Zorg er in het stalletje voor dat de varkens hun eigen afdeling hebben met een eigen ingang. Probeer het na enkele weken eens zonder hekwerk en stroomdraad. Kijk wat er gebeurt. De varkens zullen hoogstwaarschijnlijk wat rangordegevechten laten zien. Belangrijk is dat ze weg kunnen lopen, kunnen vluchten naar een plek waar ze met rust worden gelaten. Je moet dus wel de ruimte hebben om de varkens veilig hun gang te laten gaan. Als de rust daarna weerkeert, is het meestal wel ok. Inspecteer de varkens op eventuele verwondingen. Je kunt ze dan 's nachts nog apart houden en overdag bij elkaar laten. Maar vaak - als de vrede getekend is -  kruipen de varkens uit zichzelf al bij elkaar.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier