Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ezelrassen

drie ezeltjes

De meeste ezels hebben een schofthoogte van 1.20 meter. Er zijn ook mini ezels, met een schofthoogte van 1 meter. Twee rassen, Grand Noir du Berry en Poitou, zijn 1.40 meter hoog. De Poitou valt op door zijn lange haar. Dit ras diende tot de 20e eeuw vooral door kruisingen met het trekpaard Trait Mulassier om muildieren voort te brengen. De Grand Noir du Berry is van oorsprong een werkezel die zijn naam ontleent aan een streek in het hart van Frankrijk.

In 24 Europese landen zijn nog 57 ezelrassen of variaties daarvan aangetroffen. Dat lijkt veel, maar het aantal dieren dat van de meeste rassen over is, maakt de ezel tot een bedreigde diersoort. Alleen al in Griekenland is het aantal ezels in vijftig jaar dramatisch afgenomen: met 98 procent. Probleem is dat de ezel niet als landbouwhuisdier te boek staat, waardoor allerlei Europese subsidies aan de neus van de ezel voorbij gaan.

Van de meeste, nog bestaande rassen zijn er niet meer dan vijfhonderd dieren over. De totale Europese ezelpopulatie bestaat, voor zover bekend, uit ruim 460.000 dieren. In het rapport Donkey Breeds in Europe (zie bijlage) komen alle ezelpopulaties in de diverse Europese landen aan bod. Van alle landen spant Bulgarije met 185.744 ezels de kroon, gevolgd door Spanje met 75.000, Albanië met 67.000, en Roemenië met 40.000 ezels.

Meer informatie over:

Terug naar:

Bestand

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier