Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ezelrassen

drie ezeltjes

De meeste ezels hebben een schofthoogte van 1.20 meter. Er zijn ook mini ezels, met een schofthoogte van 1 meter. Twee rassen, Grand Noir du Berry en Poitou, zijn 1.40 meter hoog. De Poitou valt op door zijn lange haar. Dit ras diende tot de 20e eeuw vooral door kruisingen met het trekpaard Trait Mulassier om muildieren voort te brengen. De Grand Noir du Berry is van oorsprong een werkezel die zijn naam ontleent aan een streek in het hart van Frankrijk.

In 24 Europese landen zijn nog 57 ezelrassen of variaties daarvan aangetroffen. Dat lijkt veel, maar het aantal dieren dat van de meeste rassen over is, maakt de ezel tot een bedreigde diersoort. Alleen al in Griekenland is het aantal ezels in vijftig jaar dramatisch afgenomen: met 98 procent. Probleem is dat de ezel niet als landbouwhuisdier te boek staat, waardoor allerlei Europese subsidies aan de neus van de ezel voorbij gaan.

Van de meeste, nog bestaande rassen zijn er niet meer dan vijfhonderd dieren over. De totale Europese ezelpopulatie bestaat, voor zover bekend, uit ruim 460.000 dieren. In het rapport Donkey Breeds in Europe (zie bijlage) komen alle ezelpopulaties in de diverse Europese landen aan bod. Van alle landen spant Bulgarije met 185.744 ezels de kroon, gevolgd door Spanje met 75.000, Albanie met 67.000, en Roemenie met 40.000 ezels.

Heb je zelf ezels en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Meer informatie over:

Terug naar:

Bestand

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier