Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verzorging van paarden

Inspecteer je paarden elke dag tijdens het poetsen. Een dagelijkse poetsbeurt is niet alleen goed voor het contact met de dieren. De vacht, de hoeven, het gebit, de ontlasting, maar ook de houding en het gedrag van je paarden vertellen bovendien veel of hun gezondheid. Bij dat poetsen hoort ook het uitkrabben van de hoeven. Gebleken is dat paarden die veel op een natte ondergrond staan, eerder hoefproblemen kunnen krijgen. Leer paarden om stil te staan en aangelijnd te worden, zodat de dierenarts of de hoefsmid gemakkelijk hun werk kunnen doen.

In de winter: paarden krijgen vanzelf een wintervacht. Ze kunnen daardoor een hoop kou verdragen. Een schuilstalletje beschermt ze tegen extreme weersomstandigheden. Als de wei erg nat is, kun je de paarden het beste naar een droge plek overbrengen.
In de zomer: zorg voor schaduwrijke plekken in het weiland.

Oudere paarden vragen om een speciale verzorging. In alle seizoenen is het belangrijk dat ze voldoende voedsel binnen krijgen, ook al is het gebit van verminderde kwaliteit. Hou de conditie va het paard dus goed in de gaten. Zorg voor voldoende ruwvoer dat eventueel is gehakseld en voor geweekte bietenpulp. Geef kleine porties verspreid over 24 uur. Voeg indien nodig vetten toe aan het rantsoen voor wat extra energie. Weidegang stimuleert de gezondheid van maag en darmen. Biedt in de winter in de wei wel extra ruwvoer aan. Het gras heeft namelijk in die periode onvoldoende voedingswaarde.

Bij een goede verzorging gaat het vooral om:

​Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier