Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voeding van paarden

Paard en voer

De meeste paarden en pony’s hebben aan gras en hooi meer dan voldoende. Alleen als je erg veel arbeid van de dieren vraagt, hebben ze soms bijvoeding in de vorm van krachtvoer nodig.

Paarden zijn echte dooreters. Ze zijn van nature ingesteld op een geleidelijke en langdurige opname van vrij laagwaardig gras. Ze hebben daarom de behoefte om de hele dag door, ook 's nachts, kleine beetjes te eten. Paarden die ’s nachts op stal worden gehouden, kunnen met behulp van een slowfeeder de opname van voer over de nacht verspreiden, waardoor maag- en darmproblemen en stereotyp gedrag voorkomen kunnen worden.

Bij het kauwen van voedsel komt speeksel vrij, dat ervoor zorgt ervoor dat de maaginhoud niet te zuur wordt. Op gras en hooi moet een paard stevig kauwen, op biks en muesli veel minder. Door het verstrekken van te veel krachtvoer en te weinig ruwvoer kan de balans in de maag verstoord raken.

Aanbevolen door Levende Have: 'Paard en Voer' een praktische gids voor gezond voeren en beweiden. 
Paard en voer, Andrea Ellis, Roodbont. In dit boek zijn modellen opgenomen waarin bij benadering staat onder welke omstandigheden hoeveel voer nodig is.

Wie precies wil weten wat een paard aan voedingsstoffen nodig heeft kan het Tabellenboek Veevoeding raadplegen Het Tabellenboek veevoeding is verkrijgbaar is te vinden op de website van CVB

Meer over voeding van paarden:

Speciale diëten voor paarden:

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier