Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Het Bloed

Lam clun forest

Het bloed of enterotoxaemie is een weeldeziekte. Het treft vooral jonge en snel groeiende lammeren. De meeste uitval vindt plaats bij dieren van drie tot tien weken oud. Ook onder goed gevoerde dieren van een half tot één jaar vallen regelmatig slachtoffers.

De ziekte staat ook bekend als bloedziekte, weeldeziekte en eiwitvergiftiging. De aandoening wordt in de hand gewerkt als schapen of geiten voer eten met een ruime koolhydraat-eiwitverhouding en weinig structuur. Vooral een plotselinge voerverandering werkt enterotoxaemie in de hand. De pensflora kan zich dan niet snel genoeg aanpassen. De bacterie Clostridium perfringens krijgt dan de kans zich snel te vermenigvuldigen in de darmen. Deze bacteriën maken gifstoffen aan. Te veel melk drinken of een te snelle overgang naar schapenwei met jong en eiwitrijk gras kan hetzelfde effect hebben.

Verschijnselen
Het verloop is meestal zo snel dat geen verschijnselen worden gezien: de dieren worden dood aangetroffen. Nog levende dieren kunnen niet meer normaal lopen, vallen neer en maken fietsende bewegingen. Daarbij wordt de kop meestal achterover gehouden.
Een behandeling komt bijna altijd te laat. Vermijd plotselinge voerveranderingen ter preventie. Ook is vaccinatie van de moederdieren en de lammeren mogelijk.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier