Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Pest bij schapen en geiten (PPR)

Peste des petits ruminants (PPR) ofwel Pest van de kleine herkauwers is een virusziekte bij geiten en schapen. Het virus is nauw verwant aan het runderpestvirus. Schapen en voornamelijk geiten zijn het gevoeligst voor het virus.

Bestrijdingsplicht
PPR is nog nooit in Nederland voorgekomen. Toch is het een bestrijdingsplichtige dierziekte in de EU volgens EU/Richtlijn 92/119. Het Met een uitbraak in Marokko is de ziekte in 2008 voor het eerst ten noorden van de sahara uitgebroken. Behalve in Sub-Sahara Afrika PPR ook in het Middenoosten tot aan Egypte en Azie voor.

Symptomen
Dieren met PPR vertonen hoge koorts, diarree, luchtwegproblemen, geïrriteerde ogen, neus en slijmvliezen en pijnlijke plekken in de mond. De ziekte is in veel gevallen dodelijk. In ernstige gevallen kan het sterftecijfer oplopen tot 80 procent. De verspreiding gaat vooral via diercontact. Het virus is genetisch verwant aan het runderpestvirus, maar is geen variant van runderpest dat de virulentie in runderen heeft verloren. Ook runderen en varkens kunnen besmet worden met PPR-virus. Hier verloopt de ziekte vaak subklinisch (onopgemerkt). Mensen kunnen niet besmet worden met het PPR-virus.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier