Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wolschurft

Wolschurft

Schapen met jeuk zouden wel eens last kunnen hebben van de parasiet psoroptes. Deze mijt veroorzaakt wolschurft, ook wel schurftmijt genoemd. Behalve jeuk - de schapen staan zich geregeld te schuren aan een boom of een ander object - vertonen de schapen onrust en woluitval. Zit er veel wol op de omheining, dan kan het zijn dat de schapen flink hebben staan schuren en dat er van een besmetting sprake is. De jeuk ontstaat door een allergische reactie op uitwerpselen van de mijten. Verder is wolschurft te herkennen aan korsten die zich op het hele lichaam kunnen voordoen.

De aandoening is besmettelijk. Meestal zijn de veroorzakers  nieuwe dieren die worden toegevoegd aan een koppel. Maar ook een schaapsscheerder kan de mijt overbrengen. Zelfs een veewagen waarin de schapen worden vervoerd, kan besmet zijn. De mijt kan op hekwerken, scheerapparaten en in stro enkele weken overleven. Het risico op het ontstaan van schurftmijt is het grootst bij niet geschoren schapen die binnen staan.

Behandeling wolschurft
Wolschurft is moeilijk te behandelen. Vraag je dierenarts om advies. De schapen kunnen in het uiterste geval worden gedompeld een bad met Neocidol (let op: dit is zeer giftig ook voor de mens en uiterst milieuonvriendelijk) en wel zodanig dat het middel tot op de huid kan komen. Doe dat bij voorkeur buiten en als dat niet kan in een goed geventileerde ruimte. Voorkom dat het middel in het milieu terecht komt. Behandel alle dieren. De behandeling moet worden herhaald wil deze effect hebben. Bij ernstige vormen van wolschurft is het verstandig de schapen te scheren. Er moet dan wel eerst weer een nieuw laagje wol op zitten, voordat ze gedompeld kunnen worden.
De tweede mogelijkheid is om de schapen te behandelen met een injecteerbaar ivermectine-preparaat. Dit is vooral effectief bij beginnende wolschurft. Deze behandeling moet eveneens worden herhaald.

Verder is het raadzaam:

  • Percelen wolvrij te maken en de wol af te voeren in een vuilniszak.
  • Schapen om te weiden naar een schoon perceel (minimaal 4 weken geen schapen gelopen) of naar een schone stal (minimaal 4 weken leegstand)
  • Stal te desinfecteren (hogedrukspuit met water of stal desinfecteren met neocidol of sebacil)
  • Lammeren pas na opdrogen van de ooien weer toe te laten.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier