Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ruwvoer

Gedurende een groot deel van hun bestaan kunnen de meeste hobbymatig gehouden herkauwers volstaan met een rantsoen dat vrijwel volledig bestaat uit kwalitatief goed ruwvoer, zoals gras of hooi. Goed ruwvoer is niet te oud, ruikt lekker en heeft een beetje ‘prik’ als gevolg van lange vezelige delen. (1)
Ruwvoerwinning gaat goed samen met de natuurdoelen van redelijk voedselrijk grasland. Gras van gebieden voor natuurbeheer aankopen of beheersland pachten is aantrekkelijk in geval van dure landbouwgrond
In het voorjaar ziet het lentegras er mooi, jong en groen uit, maar het heeft als voedermiddel wat negatieve eigenschappen die gezondheidsproblemen bij het vee kunnen veroorzaken, namelijk weinig structuur, weinig kalk en veel onbestendig eiwit. Door structuurrijk hooi bij te voeren wordt de penswerking op peil gehouden.Vaak wordt graszaadhooi geadviseerd. Dit kan echter mycotoxinen bevatten en is daardoor ongeschikt als voer voor koeien en ook schapen en paarden. Informeer altijd even of er endofyten zijn gebruikt bij de teelt. Deze endofyten produceren lolitrem, een mycotoxine. (2)
Krijt (50 gram per koe per dag) houdt de hoeveelheid kalk op peil. Zorg dat de koeien in de pens verteerbare koolhydraten hebben, zodat ze deze eiwitbronnen kunnen benutten. Hiermee worden problemen zoals diarree, sloomheid en tegenvallende bevruchtingsresultaten voorkomen.

Hobbydierhouders die een wintervoorraad aan willen leggen van het eigen gras, hebben drie mogelijkheden: hooi, grasbalen of kuilgras. Hooi is de meest bekende vorm: eenvoudig op te slaan en het bederft niet snel. In plastic gewikkelde grasbalen zijn geschikt voor hobbydierhouders met minder dan twintig runderen of paarden. Kuilgras is interessant vanaf twintig dieren. Voor alle drie geldt: bij het oogsten is bestendig warm en droog zomerweer een vereiste. Is het voer bestemd voor hobbydieren, dan kan de oogst beginnen als de aren van het gras volop zichtbaar zijn. Er zit dan voldoende structuur in het gras.
(1) Lange vezels nodig voor kauwen en herkauwen
(2) Graszaadhooi meestal ongeschikt als diervoer

Meer over voeding van runderen:

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier