Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gezondheid van runderen

Een gezonde koe kijkt alert rond, heeft een glanzende, aanliggende vacht, heeft geen huidbeschadigingen of zwellingen, is niet of nauwelijks bevuild, gedraagt zich normaal, is goed in conditie (voor conditiescore zie ook Koekoeksgaten van runderen ) en heeft een gevulde pens, uit geen tekenen van pijn, en (in het geval van melkvee) produceert voldoende melk.

Zieke koe herkennen
Een koe die zich niet lekker voelt, wordt sloom, zondert zich af en eet weinig. Ze zet haar haren overeind, waardoor de vacht doffer oogt dan normaal. Als de koe pijn heeft, kromt ze haar rug. De eerste signalen van ziekte zijn echter veel subtieler. Kijk naar de ogen en oren. Bij een zieke koe zal de spierspanning rond ogen en oren al heel snel wegvallen. De huid rond de ogen gaat hangen, de koe krijgt holle ogen en een afwezige blik. Bij de oren zorgt de spierverslapping voor verzakking: naar achteren of beneden afhangende, slappe oren.

Voerwaarts circulair

Ziektes en aandoeningen
Bij een goede voeding en verzorging, een ruime en droge stal, verstandig weilandmanagement en afstemming op het natuurlijk gedrag van runderen blijven de meeste koeien lang gezond. Door het toedienen van kruiden en andere natuurproducten kan de weerstand van dieren toenemen en kunnen problemen worden voorkomen. Het stalboekje melkvee biedt veel informatie. Toch zijn er runderziektes en meer algemene veeziektes, van vrij onschuldig tot zeer ernstig, waar ook de kleinschalige rundveehouder mee te maken kan krijgen. 

Veel voorkomende aandoeningen bij runderen:

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier