Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Giftige planten voor runderen

Runderen zijn gevoelig zijn voor diverse kruiden en giftige planten. Het eten van gevlekte scheerling, heermoes, herfstijloos, herik, hondspeterselie, scherpe boterbloem (zie foto), Jacobskruiskruid, boekweit, St. Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken.

Het tegengaan van onsmakelijke en giftige soorten in de wei gebeurt in de eerste plaats door verzorging van de zode en de bodem. Aanvullende gerichte bestrijding is meestal onmisbaar, bijvoorbeeld door maaien of handwerk. Belangrijk is om de verspreiding van ongewenste soorten meteen aan te pakken als er nog weinig planten zijn. Door aanvoer van grote hoeveelheden zaad van bijvoorbeeld pitrus, ridderzuring of jacobskruiskruid kan ook in een goede zode kolonisatie plaatsvinden. Aanvoer van onkruidzaad via stalmest kan voorkomen worden door goede compostering. (1)

Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten. Alleen als er te weinig voer is, gaan ze ervan eten. In gedroogde vorm (hooi) verliezen de meeste giftige planten hun onsmakelijkheid en ook hun giftigheid.Jacobskruiskruid verliest in hooi zijn bittere smaak, maar niet zijn giftigheid. 

Koeien vinden eikels heerlijk. Rijpe eikels bevatten nauwelijks gifstoffen. Onrijpe eikels zijn echter giftig en veroorzaken diarree en sterfte.
(1) Meer dan beheer, melken van beheersgras, Louis Bolk Instituut 2007

Meer over giftige planten voor runderen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier