Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Grazen en herkauwen

Blonde d'aquitaine aan het herkauwen

Runderen grazen tussen de zes en elf uur per dag, verdeeld over vier tot vijf maaltijden, een hoofdmaaltijd rond zonsopgang en een hoofdmaaltijd rond zonsondergang.  Ze snijden plukken af met hun tong en een korte kopbeweging. Ze nemen dertig tot zeventig happen per minuut en hebben een voorkeur voor donkergroen gras boven lichtgroen gras, vermoedelijk vanwege een hoger eiwitgehalte. Ze grazen het gras af tot ongeveer 1 cm hoogte.

Een koe graast niet in één keer de volledige hoeveelheid gras op een plek weg, maar scheert als het ware een laagje ervan af. Op zoek naar het lekkerste gras, besluit ze om op dezelfde plek een laagje dieper te grazen of een stap te zetten om bij een verse graasplek te komen. De exacte strategie is afhankelijk van het beweidingssysteem en de daarmee samenhangende weidetijd en grashoogte. Naarmate het gras korter is, neemt de hapgrootte af. Koeien compenseren dat door de hapfrequentie op te voeren. Om voldoende gras binnen te krijgen zullen koeien bij korter gras langer moeten grazen. 

Herkauwen doen ze liggend, het liefst onder bomen en in struikgewas. Daar trekken ze ongeveer vier tot zes uur voor uit, verdeeld over acht tot twintig periodes. Het grazen en herkauwen doen ze altijd gezamenlijk (synchroon gedrag), hoewel er altijd koeien zijn die op enige afstand van de kudde hun eigen weg gaan. 

Meer over voeding van runderen:

Meer over gedrag van runderen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier