Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Likstenen

Likstenen zijn het antwoord op het risico van een zouttekort bij graasdieren. Omdat de dieren hun zoutopname heel goed kunnen reguleren, is de zoutvoorziening dan gewaarborgd. Overeten aan zout komt nauwelijks voor en is alleen een risico als het dier al langdurig heeft geleden aan een zouttekort. Dit zou dan echter al veel eerder moeten zijn opgemerkt. Ook jonge, onervaren dieren kunnen wel eens meer opnemen dan nodig is, maar bij een voldoende drinkwatervoorziening geeft dat geen problemen. Ruime drinkwateropname compenseert een eventuele overmatige zoutopname.
Het “zoutzoek”-mechanisme is overigens niet bij alle diersoorten aanwezig.
Veel zoutblokken die in de handel zijn, bevatten extra mineralen. Wat betreft toegevoegde vitaminen is het de vraag of deze voldoende werkzaam zijn na een langdurige blootstelling aan weer en wind. Ook kruidenpreparaten worden wel toegevoegd. Er is geen wetenschappelijke basis voor de werkzaamheid hiervan.(1)
Koop altijd op de diersoort afgestemde zoutblokken. Zo zijn likstenen voor paarden vanwege de andere mineralentoevoeging niet geschikt voor koeien. 
(1) [[nodetitle:Zout hoort op het menu van graasdieren]] Levende Have 2006

Meer over likstenen:


Meer over voeding:


Terug naar:


 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier