Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verzorging van kippen

Verzorging van kippen

Permanente beschikbaarheid van voer en schoon water vormen de basis van een goede verzorging van kippen. Ook hygiëne speelt een grote rol. Hoe meer kippen in een kleine ruimte, hoe vaker er moet worden schoongemaakt. Het reinigen en ontsmetten van het kippenhok kan het beste gebeuren met water, zeep en halamid. Dit laatste is een chloorverbinding (niet vernevelen; naspoelen met water). Er zijn speciale waterkokers die stoom produceren. Daarmee kunnen op milieuvriendelijke wijze kieren en naden worden verhit.
Verder moeten kippen geregeld worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van parasieten. Zie hieronder de wiki over het hanteren van pluimvee.
Kippen die los lopen hebben extra bescherming nodig tegen roofdieren. Zorg ervoor dat ze kunnen wegvluchten onder struiken. Niet alle kippen zijn even alert en waarschuwen elkaar voor indringers. Doe ze ’s nachts in een goed afgesloten nachthok. Daarmee bescherm je de kippen tegen de vos.

Om te voorkomen dat kippen van het erf af vliegen, kunnen ze gekortwiekt worden. Kortwieken en leewieken zijn twee verschillende ingrepen. Het eerste is wel toegestaan, het tweede verboden.
Bij een goede zorg voor kippen hoort een goede zorg voor het teveel aan hanen. Het slachten van eigen kippen voor eigen gebruik is volgens de wet toegestaan, mits het deskundig gebeurt en het dier voor de slacht wordt verdoofd. Vermijdbare pijn moet worden voorkomen.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier