Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gezondheid van kippen

gezondheid van kippen

Een gezonde kip is actief, eet en drinkt goed, verzorgt zichzelf, neemt een stofbad en laat zich treden door de haan. Aan de samenstelling van de ontlasting kun je ook zien of de kip gezond is. Normale ontlasting is stevig, droog, meestal bruin van kleur met daarop een grijswitte punt. Een keer per dag leegt de kip de blinde darm. Dan zie je een plasje dunne mest. Heeft een kip dunne, waterige ontlasting, dan is er sprake van diarree.

Neem de kip eens een keer in handen en voel aan het borstbeen of ze niet te mager is. Een kip in de hand nemen gaat 's avonds het gemakkelijkst. Je pakt ze dan zo van de stok af. Spreid dan ook eens de veren uit elkaar en kijk of je beestjes ziet. Worminfecties, luizen, vlooien en mijten en kalkpoten zijn veel voorkomende kwalen. Voor hobbykippen die naar tentoonstellingen gaan, is vaccinatie tegen Pseudo-Vogelpest of Newcastle Disease verplicht.
Veel ziekten zijn te voorkomen door een goede hygiene, goede voeding en schoon drinkwater. Op deze website vind je daarover veel informatie. Let ook goed op bij de aanschaf van nieuwe kippen. Belangrijk is dat ze uit een goed en gezond nest komen. 

Kippen kunnen allerlei ziekten ontwikkelen:

Het is niet eenvoudig om vast te stellen wat een zieke kip nu precies mankeert. De verschijnselen die je ziet, kunnen verschillende oorzaken hebben.
Zo kan een draainek of scheve kop worden veroorzaakt door: Ziekte van Marek, Torticollis, Enterococcen, vergiftiging, trauma, Toxoplasmose gondii, of Paramixovirus (PH-3 of PH-1)

In de bijlage hieronder vind je een overzicht van verschillende symptomen en bijbehorende ziekten bij kippen: wat mankeert mijn kip?

Een normaal verschijnsel is de rui .
Tegen sommige ziekten is vaccinatie mogelijk.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier