Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep bij wilde vogels op meer plaatsen in Nederland

Ingediend door jinke op 31 oktober 2020 - 11:03

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn wilde vogels aangetroffen die besmet zijn met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8. Vogelliefhebbers maken melding van talrijke dode vogels.

Wageningen Universiteit heeft besmettingen bevestigd in Groningen, Utrecht, Noord-Holland, Noord-Brabant en Friesland. Het betrof verschillende vogelsoorten: knobbelzwaan, grauwe gans, brandgans, aalscholver en smient.

Eerder deze week maakte het ministerie van LNV bekend dat een pluimveebedrijf in Altforst besmet is met H5N8. Voor hobbypluimvee geldt sindsdien in het hele land een afschermplicht.
Avined, de bracheorganisatie van de pluimveesector, noemt gevallen in Bloemendaal en IJmuiden. Daar zijn dode smienten aangetroffen die besmet bleken. Van andere dode wilde vogels die elders zijn gevonden, moeten nog blijken of zij besmet zijn met H5N8. Avined noemt de situatie ''uiterst zorgelijk''. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Verhoogd risico hobbypluimvee in waterrijke gebieden
Houders van hobbypluimvee die wonen in waterrijke gebieden, moeten rekening houden met een verhoogd risico op vogelgriep. Die les valt te trekken uit besmettingen bij hobbypluimvee eind 2016, begin 2017. Wageningen Universiteit heeft destijds nader onderzoek gedaan naar de risico's en komt tot de conclusie dat er tot een afstand van 500 meter van sloten en waterwegen sprake is van een verhoogd risico. Dat risico neemt toe naarmate de afstand tot open water kleiner wordt.

In het vogelgriepseizoen 2017-2018 raakten ook hobbydieren besmet met het hoogpathogene H5N6, een mutatie van H5N8. Het ging echter om enkele gevallen. Dat was voor de NBvH, de belangenvereniging van hobbydierhouders, reden om te pleiten voor afschaffing van de afschermplicht. De verplichting is zinloos, aangezien er toch niet wordt gecontroleerd, aldus de NBvH. De vereniging wil de verantwoordelijkheid leggen bij de houders van hobbypluimvee. ''Laat hobbyhouders zelf de afweging maken of ze hun dieren willen beschermen tegen vogelpest door af te schermen.'' Het risico op besmetting van hobbypluimvee is gering, de kans dat het virus zich via hobbypluimvee verspreidt naar bedrijven is nog veel kleiner, aldus de NBvH. 

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier