Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoogpathogene vogelgriep bij wilde knobbelzwanen in Kockengen

Ingediend door jinke op 21 oktober 2020 - 19:01

Bij twee in het wild levende knobbelzwanen nabij het Utrechtse Kockengen is hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Het gaat om het virus H5N8.

Landbouwminister Carola Schouten wacht nog even met maatregelen. Ze wil eerst een advies van de deskundigengroep dierziekten over het risico op besmetting bij pluimveebedrijven. Te verwachten valt dat Schouten morgen een ophokplicht voor commercieel pluimvee afkondigt.

Wageningen Universiteit en Research heeft de zwanen onderzocht en meldt dat H5N8 ook is aangetroffen bij wilde vogels in Rusland, Kazachstan en Israël. Op de trekroutes naar Nederland zijn voor zover bekend tot dusver geen besmette dieren aangetroffen. 

Iets kopen bij bol.com? Steun met je aankoop Levende Have en klik hier

''Mogelijk zijn zwanen erg gevoelig voor dit specifieke virus, dit zal nader onderzocht moeten worden'', aldus WUR. ''Het is bekend dat de populaties wilde knobbelzwanen in Rusland niet naar Europa trekken om te overwinteren. Waarschijnlijk is het virus dus door andere vogelsoorten in Nederland geïntroduceerd, waarna lokale vogelpopulaties besmet zijn geraakt. Dit suggereert dat het virus lokaal circuleert onder wilde vogels in Nederland. Er zijn nog geen dode vogels uit andere gebieden in Nederland getest, waardoor het onduidelijk is of het virus zich verder verspreid heeft.''

WUR wijst erop dat het risico op introductie van hoog pathogene vogelgriep in de pluimveesector op dit moment hoog is, met name in gebieden met veel wilde watervogels. ''Bioveiligheid en alertheid op klinische symptomen van vogelgriep bij pluimveebedrijven zijn momenteel van groot belang om uitbraken van vogelgriep te voorkomen.''

Redactie Levende Have/Foto Pixabay

Eerder bericht:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier