Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep in Altforst; afschermplicht hobbyhouders en kinderboerderijen

Ingediend door jinke op 29 oktober 2020 - 08:25

Hobbydierhouders en kinderboerderijen in het hele land moeten hun pluimvee, watervogels en loopvogels zodanig afschermen dat er geen contact mogelijk is met wilde vogels en hun uitwerpselen. Ook is er een tentoonstellingsverbod ingesteld. Dat heeft het ministerie van LNV bekend gemaakt nadat er hoogpathogene vogelgriep (H5N8) is uitgebroken op een bedrijf in Altforst (gemeente Maas en Waal).

In toezichtsgebieden geldt een afschermplicht voor alle vogels. De letterlijke tekst van de regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied hoogpathogene vogelgriep Altforst 2020 luidt: ''Een houder van gevogelte neemt passende maatregelen om zoveel mogelijk te voorkomen dat het gevogelte in contact komt met gevogelte van een andere houder of met in het wild levende dieren of hun uitwerpselen.'' In de rest van Nederland geldt een afschermplicht voor risicovogels: hoenderachtigen, watervogels en loopvogels.

De afschermplicht kan niet zo geïnterpreteerd worden dat hobbyhouders en kinderboerderijen in een gebied waar geen of weinig wilde vogels voorkomen van deze plicht zijn vrijgesteld. ''De afschermplicht geldt in heel Nederland'', zegt Roxani Rijneveld, beleidsmedewerker diergezondheid van het ministerie van LNV. ''In een vogelarm gebied zal dit eenvoudiger zijn dan in een vogelrijk gebied. Vaak is een eenvoudige omheining in dergelijke gebieden voldoende om contact met wilde vogels te voorkomen'', zo lichtte Rijneveld desgevraagd toe tijdens een technisch overleg vogelgriep van het ministerie van LNV. 

Dierentuinen en kinderboerderijen mogen wel bezoek ontvangen, toegang tot de verblijfplaats van vogels en pluimvee moet worden voorkomen. Er moet een bezoekersregister worden bijgehouden.

Het besmette bedrijf is van pluimveegroep Van Beek, gevestigd aan de Woerdsestraat. Alle 35.700 vleeskuikenmoederdieren zijn gedood. Rond het bedrijf is een 3-kilometerzone ingesteld. Daarin bevinden zich negen andere pluimveebedrijven. Deze zijn onderzocht en er is geen vogelgriep aangetroffen. In een 10-kilometerzone geldt een vervoersverbod. In die zone liggen 25 pluimveebedrijven en twee pakstations voor legbedrijven.

Update 5 nov: Vlakbij het bedrijf in Altforst is het virus aangetroffen op een leghennenbedrijf in Puiflijk. Deze besmetting is bij een eerdere screening niet aan het licht gekomen. Op het bedrijf in Puiflijk was sprake van plotselinge hoge sterfte en ziekteverschijnselen.

Avined, de brancheorganisatie van de pluimveesector, maakt bekend dat op verschillende plaatsen in Nederland besmette wilde vogels zijn aangetroffen. De situatie wordt ''uiterst zorgelijk'' genoemd.

Altforst vogelgriep

De uitbraak van vogelgriep in Altforst volgt op de vondst van vogelgriep op 21 oktober bij knobbelzwanen en een smient in de buurt van Kockengen. De deskundigengroep dierziekten vermoedt dat wilde vogels uit Oost-Europa het virus naar Nederland hebben gebracht. Op dit moment is de vogeltrek in volle gang.

Mogelijk is het virus al één tot vier weken aanwezig in Nederland. De komende weken zullen meer watervogels naar Nederland trekken, maar het is niet bekend hoeveel vogels met HPAI H5N8 geïnfecteerd zijn. Vanuit andere landen langs de vogeltrekroute zijn nog geen meldingen gedaan van besmettingen door wilde vogels.

De deskundigengroep wijst op het belang van onderzoek naar dode wilde vogels. Op die manier kan een beeld worden verkregen van de mate van verspreiding van het virus in Nederland. Er zullen de komende weken meer watervogels naar Nederland trekken. Vogelgriep kan in deze periode van het jaar relatief gemakkelijk spreiden in watervogels, aldus de deskundigengroep sierziekten. Deze vogels komen in groepen samen en het virus blijft bij lagere temperaturen langer besmettelijk in het milieu.

Ben je hobbypluimveehouder en is een van je dieren dood gegaan? Neem dan contact op met je dierenarts.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier