Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

EFSA waarschuwt voor hoogpathogene vogelgriep

Ingediend door jinke op 01 oktober 2020 - 09:48

Landen in het noorden en oosten van Europa moeten oppassen voor uitbraken van hoogpathogene vogelgriep. De Europese organisatie EFSA waarschuwt nu virus (H5N8) is aangetroffen bij zowel wilde vogels als gehouden pluimvee in het westen van Rusland en het noorden van Kazachstan.

De EFSA vreest voor een herhaling van de situatie in 2005 en 2016, toen het virus ook vanuit Rusland en Kazachstan zich verspreidde en een epidemie veroorzaakte. Nieuwe uitbraken ten gevolge van verspreiding door trekvogels worden verwacht in de herfst en de winter.

De EFSA adviseert verdachte gevallen direct te onderzoeken en veiligheidsmaatregelen te treffen op pluimveebedrijven om insleep te voorkomen. Verspreiding van het virus zal op gang komen bij een plotselinge daling van de temperatuur in Rusland en Kazachstan, waardoor wilde vogels naar het westen trekken.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Wageningen Universiteit en Research (WUR) relativeert de berichten van de EFSA enigszins. Op de website staat sinds 2 oktober dat de gebieden in Zuid-Rusland en Kazachstan niet direct grenzen aan de broedgebieden in Siberië, waar de meeste trekvogels die Nederland aandoen vandaan komen. In die broedgebieden is voorafgaand aan de start van de najaarstrek geen HPAI virus gedetecteerd, en zijn er geen aanwijzingen voor (massale) vogelsterfte. Niettemin kunnen er ook vogels uit besmette gebieden komen, aldus de WUR. Knobbelzwanen trekken niet vanuit dit gebied naar Nederland, maar andere vogelsoorten mogelijk wel. ''Op dit moment zijn er nog geen met HPAI H5N8 geïnfecteerde wilde vogels op de trekroute waargenomen. Signalen uit het westen van Rusland of het Oostzeegebied zijn als eerste te verwachten.''

Redactie Levende Have/foto pixabay

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier