Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Zoogperiode

Kalveren drinken vaak al binnen het uur. Het is belangrijk dat een kalf direct na de geboorte voldoende goede biest krijgt van de moeder. Hier geldt: veel, vaak en vlug.
Kalveren kunnen maar een beperkte tijd afweerstoffen opnemen uit de biest, de opnamecapaciteit van de darmwand vermindert al vanaf circa vier uur na de geboorte. Na 24 uur nemen de darmen vrijwel geen afweerstoffen meer op en werken de afweerstoffen uit de biest alleen nog lokaal in de darm om ziekteverwekkers weg te vangen. Zo snel mogelijk voldoende (goede kwaliteit) biest voeren zorgt voor een hogere opname van afweerstoffen en dus een betere weerstandsopbouw van het kalf.

Aan het begin van de zoogperiode, die tussen de 8 tot 11 maanden kan duren, drinkt het kalf vijf tot acht keer per dag. Na tien maanden is dit nog drie keer per dag en na vierhonderd dagen zo’n anderhalf keer per dag. Het kalf groeit in de eerste twee maanden zo'm 750 gram per dag. Al in de eerste week gaat het vast voer eten, waardoor de pens zich ontwikkelt. Belangrijk is dat het vaste voer vezels bevat. Geef dus geen brok, maar smakelijk, lichtverteerbaar jong gras. Na de derde week begint het te herkauwen.  Bied ook altijd onbeperkt vers, lauwwarm drinkwater aan.

Stress, veroorzaakt door veranderingen, maakt het kalf minder weerbaar voor ziektekiemen. Een gezond kalf is actief en nieuwsgierig, heeft de oren overeind staan en rekt zich uit als het gaat opstaan. Heeft een kalf een goede weerstand, dan kan het infecties met de e.coli bacterie, het rotavirus, coronavirus, coccidiose en cryptosporidiose goed doorstaan. Heeft het kalf last van diarree dan kan dat duiden op een besmetting met een van deze ziektekiemen.

Stierkalfjes worden in de natuur tot elf maanden gezoogd, 2,5 maand langer dan koekalfjes. Kalveren kunnen worden gezoogd tot aan de geboorte van het volgende kalf, en soms zelfs langer waardoor de melkvoorziening voor het nieuwgeboren kalf in het gedrang kan komen. 

Meer over de voortplanting van runderen:

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier