Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dekking bij koeien

Flemende stier

Stieren die vrij in een kudde lopen, paren alleen met koeien als deze vruchtbaar, tochtig, zijn. Voorafgaand aan een dekking zal de stier de geur van de tochtige koe met opgekrulde bovenlip opsnuiven ('flemen'), haar kling (buitenste deel van de schede) besnuffelen en likken, met de klauwen van zijn voorpoten over de grond schrapen en vaak ook nog met zijn voorlijf op de grond zakken, daarbij 'kopjes' gevend aan de grond.
De dekking duurt maar kort; met een minuutje of twee is het gepiept en heeft de stier zo'n 5 miljard zaadcellen geloosd. Tochtige koeien worden meerdere malen per dag gedekt door de stier.
Bij de dekking wrijft de stier met zijn kin over het kruis van de koe. Sommige rundveehouders die een stier in de kudde hebben lopen, binden het dier daarom een kleurblok onder de kin (vergelijkbaar met het dekblok voor schapen). Zo kunnen zij aan de gekleurde achtersten van de koeien zien welke al gedekt zijn.

Een dekking heeft de meeste kans van slagen tussen 10 uur na het begin van de bronst en 6 uur erna. De daadwerkelijke bevruchting vindt in de eileider plaats.

Meer over de voortplanting van runderen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier