Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Tot 2022 tijd voor preventieve maatregelen tegen wolven

Ingediend door jinke op 25 januari 2019 - 13:12

Houders van vee (hobby en commercieel) hebben tot 2022 de tijd om hun dieren te beschermen tegen schade door wolven. Tot die tijd krijgen ze schade vergoed, mits vastgesteld kan worden dat dieren gewond zijn geraakt of gedood door een wolf.

Dit staat in het nieuwe wolvenplan dat door de twaalf provincies is opgesteld. In het plan wordt een onderscheid gemaakt tussen zwervende en gevestigde wolven. In dat laatste geval is schade voorzienbaar en zal na 2022 worden bekeken of een getroffen houder wel voldoende beschermende maatregelen heeft getroffen. Houders van vee moeten deze maatregelen volledig zelf betalen. Provincies kunnen wel besluiten tot ''maatwerk''. Voor een gebied waar wolven zich hebben gevestigd, kunnen provincies subsidies verstrekken op basis van een gebiedsplan. ''Provinciale Staten kunnen besluiten of hobbydierhouders de kosten van preventieve maatregelen zelf dienen te dragen of dat deze groep ook in aanmerking komt voor subsidie'', aldus het wolvenplan.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Uitgangspunt is dat de subsidie alleen betrekking heeft op eenmalige investeringen in een verhouding van 50/50, dat wil zeggen een subsidie van maximaal 50% van de directe kosten voor technische voorzieningen. Provinciale Staten kunnen besluiten dat hobbydierhouders de kosten van preventieve maatregelen zelf dienen te dragen of dat deze groep ook in aanmerking komt voor subsidie. Dit terwijl de EU een 100% vergoeding toestaat. Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders is dan ook niet tevreden: ''Wij blijven erop hameren dat de tegemoetkomingen hoger moeten wil men nog enig draagvlak voor de komst van de wolf krijgen.''

Platform zoekt wolvencontactpersonen
Provincies kunnen ook ''op vrijwillige basis dierhouders ondersteunen door bijvoorbeeld bij onvoorziene schadegevallen tijdelijk preventieve middelen uit te lenen om de kans op een herhalingsaanval op korte termijn te verkleinen.'' Het Platform KSG  zoekt nu schapenhouders die willen optreden als vertegenwoordiger in de diverse provincies waar wolven gesignaleerd zijn. In deze provincies moet een wolvencontactpersoon komen die daar namens het Platform KSG de belangen van de kleinschalige schapen- en geitenhouders behartigt. ''Dit moeten personen zijn die geïnteresseerd zijn in de materie, positief staan tegenover het nemen van preventieve maatregelen en bereid zijn om zich daarvoor in te zetten. Het hoeven geen wolvenliefhebbers te zijn'', aldus het Platform.

Redactie Levende Have/Foto pixabay

Kijk ook bij wiki Hoe bescherm je wolven tegen schapen

Eerdere berichten:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier