Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

NBvH ziet kansen voor preventie vaccinatie vogelgriep

Ingediend door jinke op 19 mei 2021 - 20:22

De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH) gaat samen met de Europese hobbydierorganisaties aandringen op toestemming van Brussel voor preventieve vaccinatie tegen vogelgriep.

Op hobbydierhouder.nl meldt de NBvH dat er vanuit Frankrijk belangstelling bestaat voor preventieve vaccinatie, waardoor de kans op toestemming toeneemt.

Het ministerie van LNV heeft tot dusver geen actie ondernomen richting Brussel, ook al had de stichting Levende Have daar mede namens dertig hobbypluimveehouders op aangedrongen. Een petitie voor preventieve vaccinatie is inmiddels bijna duizend keer ondertekend. De stichting Levende Have is blij dat de NBvH nu het initiatief neemt om samen met collega-hobbydierorganisaties werk te maken van vaccinatie.

Teken de petitie voor vrijwillige vaccinatie hobbypluimvee. Klik hier

De ophok- en afschermplicht duurt al ruim een half jaar. Er komen bij Levende Have veel vragen binnen wanneer deze maatregel wordt ingetrokken. Beëindiging van de maatregel wordt binnenkort verwacht, maar de vraag is hoe lang de kippen en andere vogels van hun vrijheid kunnen genieten.

Volgens de NBvH bestaat het risico dat het virus helemaal niet meer weg gaat bij de wilde vogels en dat het kan overleven bij de vogels die de zomer in ons blijven. ''Inheemse vogels broeden nu en hebben vaak al jongen. Er komt dus een gevoelige generatie aan en bij ganzen en eenden begint straks al weer de rui. De volwassen dieren worden dan ook gevoeliger. Dit betekent dat er incidenteel besmettingen zullen blijven bij commerciële houders en hobbyhouders'', aldus de NBvH.

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier