Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ministerie van LNV negeert verzoek om vaccinatie hobbypluimvee

Ingediend door jinke op 13 januari 2021 - 10:50

Het ministerie van LNV negeert een verzoek om vaccinatie van hobbypluimvee, dat op 29 november 2020 is ingediend door de Stichting Levende Have, mede namens dertig hobbypluimveehouders.

Op 30 november heeft het ministerie een korte ontvangstbevestiging gemaild en begin december heeft de stichting telefonisch bij het ministerie geïnformeerd of het verzoek bij de juiste afdeling was aangekomen. Sindsdien is het stil.

Dat is merkwaardig, want het ministerie hoeft alleen maar bij de Europese Commissie om toestemming te vragen. Voor commercieel pluimvee geldt een vaccinatieverbod, maar voor hobbypluimvee niet. De Europese Commissie moet een verzoek wel goedkeuren. Daar zijn de hobbypluimveehouders van afhankelijk.

Teken de petitie voor vaccinatie tegen vogelgriep. Klik hier

Arjan Stegeman pleit voor vaccinatie
Gelukkig hebben de hobbypluimveehouders nu een medestander, in de persoon van de alom gewaardeerde hoogleraar Arjan Stegeman. Hij heeft gisteren in een opiniestuk een lans gebroken voor vaccinatie tegen vogelgriep. Weliswaar gaat het stuk over vaccinatie van leghennen, maar zijn pleidooi voor het inenten is zeker ook van belang voor hobbypluimvee. ''Hoewel het subtype frequent veranderd is de kern van het H5 virus, dat sinds 2014 voor problemen zorgt, grotendeels hetzelfde. Er zijn dus vaccins tegen. Dus het is nu al mogelijk om pluimvee tegen hoog pathogene H5N8 vogelgriep te enten.” Aldus Stegeman op pluimveeweb.nl.

Hij wijst erop dat de huidige aanpak (monitoren, bedrijfshygiëne en ruimen van besmette bedrijven) niet voldoende is. ''Deze aanpak is voortvarend maar niet houdbaar op de lange termijn. Hoe lang accepteren we het dat grote aantallen kippen in het najaar en de winter ernstig ziek worden en sterven? Hoe lang accepteert de maatschappij een pluimveehouderij die alleen gezond kan blijven door regelmatig honderdduizenden dieren te ruimen en vernietigen? Hoe lang accepteert de consument van vrije uitloopeieren dat kippen vele maanden van het jaar binnen moeten zitten?''

Update 14 januari 2021
Het ministerie van LNV heeft op 13 januari 2021 laten weten dat het in Europa geregistreerde H5N2 vaccin waarschijnlijk niet voldoende beschermt tegen besmetting met, en verspreiding van het nieuwe HPAI H5N8-2020 virus.
Het ministerie zal daarom niet bij de Europese Commissie vragen om toestemming voor vaccinatie van hobbypluimvee.
Nadere berichten volgen op deze website.

Redactie Levende Have

Nieuw bericht:

 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier