Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Levende Have vraagt om praktijktest met vaccin tegen vogelgriep

Ingediend door jinke op 17 januari 2021 - 10:59

De stichting Levende Have vraagt demissionair landbouwminister Carola Schouten zo spoedig mogelijk een test te laten uitvoeren met een bestaand vaccin tegen vogelgriep. 

Vorige week ontving de stichting een afwijzing van het ministerie van LNV op het verzoek om vaccins ter beschikking te stellen aan dierenartsen, zodat hobbypluimvee en pluimvee op kinderboerderijen kan worden ingeënt. Het ministerie gaat hier niet in mee omdat bestaande vaccins waarschijnlijk niet voldoende zullen beschermen tegen besmetting met, en verspreiding van het nieuwe HPAI H5N8-2020 virus. 

Het ministerie verwijst naar een rapport van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Daarin staat dat van de onderzochte vaccins geen volledige bescherming kan worden verwacht tegen infectie met het NL/H5N8-2020 virus. Dit is gebaseerd op een theoretische analyse. Het rapport van WBVR sluit af met: ''de mate van bescherming van een vaccin kan alleen worden getest en bewezen met een vaccinatie-challenge experiment in kippen.''

De stichting Levende Have merkt op dat bij hobbypluimvee geen 100% bescherming noodzakelijk is. Een geringe virusuitscheiding na vaccinatie is bij hobbypluimvee niet bezwaarlijk, aldus Levende Have, aangezien er weinig risico is op verspreiding van virus naar andere locaties.

Levende Have roept hobbypluimveehouders op de lopende petitie te blijven ondertekenen. 

Teken de petitie voor vaccinatie hobbypluimvee. Klik hier

Redactie Levende Have/Op de foto: een gevaccineerde kip uit 2006, te herkennen aan pootring (copyright www.dierenbeeldbank.nl)

Eerder bericht:

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier