Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hangbuikzwijn

Hangbuikzwijn
Het hangbuikzwijn – door de Vietnamezen Í varken genoemd - komt van oudsher voor in de delta van de Rode rivier, waar ze op kleine familiebedrijfjes worden gehouden voor het vlees en de mest. De eerste Vietnamese hangbuikzwijnen kwamen in 1866 naar Europa ter gelegenheid van de opening van de dierentuin in Budapest. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werden Vietnamese hangbuikzwijnen geïmporteerd door laboratoria, voor de ontwikkeling van minivarkens als proefdier. Zwarte Vietnamese hangbuikzwijnen uit de Stuttgarter Zoo en bontgekleurde Vietnamese hangbuikzwijnen uit de Oost-Berlijnse Zoo zijn door de Universiteit van Göttingen gebruikt voor de ontwikkeling van het Göttinger minivarken.

varkens het goede leven van

Het hangbuikzwijn is een van de bekendste hobbyvarkensrassen. Het is klein, heeft korte poten en een rechte staart. De rug is iets doorgezakt en de typische hangbuik raakt soms de grond. De kleur is meestal zwart, maar ook roze (witte) hangbuikzwijnen komen voor. De relatief dikke huid is geplooid, vooral op de kop. Volwassen dieren kunnen een gewicht van 70 tot 100 kilo bereiken. Hangbuikzwijnen bereiken een maximum leeftijd van 10 tot 15 jaar,  in zeer gunstige gevallen kunnen ze zelfs 20 jaar oud worden .  

Het hangbuikzwijn vervet snel en heeft geen al te beste poten. Een uitgebalanceerd dieet is bij dit ras daarom zeer belangrijk. Ook de huid heeft speciale verzorging nodig, aangezien er veel vuil tussen de plooien kan gaan zitten. Houders van hangbuikzwijnen hebben deze varkens vooral voor hun plezier. Ze doen het vanwege hun rustige karakter ook goed op kinderboerderijen. 
 
Minivarkens
In de afgelopen decennia is een grote variatie ontstaan door kruisingen, onder andere met het eerder genoemde Göttinger varken. In de Verenigde Staten is het hangbuikzwijntje een populair hobbyvarken. Daar spreken ze over de Potbellied Pig. Sommige fokkers proberen hem steeds kleiner te fokken, onder meer door de varkens te weinig voer te geven. Er bestaan daardoor volwassen minihangbuikzwijntjes van 12 tot 25 kilo. De Amerikaanse Potbellied Pig Association heeft vanwege de gezondheidsrisico’s een gedragscode ontwikkeld voor Noord-Amerikaanse fokkers. Ook in Engeland ontstaan er geregeld heftige discussies over mini-varkens, vooral wanneer er weer eens een beroemdheid een dergelijk varken heeft aangeschaft. ‘’Teacup-pigs’’ worden ze daar genoemd. Als ze nog jong zijn, ogen ze schattig, maar meestal groeien ze uit tot zo’n vijftig kilo.
 
Hangbuikzwijnen zijn veel vroeger geslachtsrijp dan gangbare varkens. Beertjes kunnen al seksueel gedrag vertonen vanaf een leeftijd van 6-8 weken en bovendien fertiel sperma produceren. Vaak zijn ze op een leeftijd van 8-10 weken seksueel volwassen en ze kunnen vanaf een leeftijd van 12-15 weken voor de fok gebruikt worden. Zeugjes zijn seksueel volwassen op een leeftijd van 3,5-4 maanden.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier