Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Huidproblemen bij varkens

Varken met borstels

Een gezonde varkenshuid is dik en veerkrachtig op de rug, de billen, de nek en boven op de kop. De buik, hals en borst hebben net als de binnenkant van de poten een zachtere en fijnere huid. Als de varkenshuid pukkelig, vlekkerig, korstig, rimpelig of schilferig is, dan kan het varken ziek zijn of een onschuldig huidkwaaltje hebben.
Omdat varkens niet of nauwelijks kunnen zweten, raken ze hun warmte niet kwijt via de huid. Ook zijn ze gevoelig voor Zonnebrand bij varkens . Daarom nemen ze bij warm weer graag een Modderbad . Het modderige laagje dat op de varkenshuid achterblijft, beschermt tegen de zon, maar tegelijkertijd vormt het een barrière tegen insecten en parasieten. Als een varken het te warm heeft of belaagd wordt door insecten en er is geen modderpoel aanwezig, dan zal hij in uiteindelijk in de mest gaan liggen. Om huidproblemen te voorkomen, zou elk varkensbuitenverblijf een modderpoeltje moeten hebben.
Hetzelfde geldt voor een stevige schuurplek. Dat kan een boom zijn, maar ook een paal met een paar daarop geschroefde werkborstels. Schuurmatten voor paarden voldoen ook. Zeugen uit eenzelfde groep poetsen elkaar graag om van de jeuk, parasieten, huidschilfers en insecten af te komen, maar ook omdat ze het gewoon lekker vinden. Een hobbyvarken ziet zijn verzorger ook als lid van zijn groep. Af en toe een flinke poetsbeurt met een harde borstel hoort daarom bij een Verzorging van varkens .

Overige huidproblemen:

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier