Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Preventie toverwoord bij bloedluis

Ingediend door jinke op 10 oktober 2011 - 11:59

De meeste parasieten hebben een voorkeur voor de zomer. De winter is een goed tijdstip voor het treffen van maatregelen. Dat geldt zeker voor bloedluis. Preventie is het toverwoord in de strijd tegen bloedluis. Daarbij gaat het vooral om de constructie van het kippenhok.

Omdat bloedluizen zich overdag schuil houden in kieren en naden (ze hebben een hekel aan licht), is het van groot belang alles goed dicht te smeren. Kijk ook naar de zitstokken. Zijn die aan de wand bevestigd, maak ze dan los, zaag er een stukje vanaf en zet ze weer vast met behulp van een hoekijzer, zodanig dat  het licht erbij kan. Of maak gebruik van zogeheten ‘’antibloedluis-zitstok-houders’’ of van de zogeheten bloedluisbadjes. Bevestig deze op de zitstokken en plaats daar op nieuwe zitstokken. Een andere methode is het ophangen van de zitstokken aan een stevig ijzerdraad, zodat de bloedluizen als het donker is, niet langs de wanden naar de zitstokken kunnen kruipen.

Effectieve voorzorgsmaatregel is ook het aanbrengen van een vettige substantie (olie of vaseline) op plekken die de bloedluizen moeten passeren om de kippen te bereiken. Haal eventueel de zitstokken van de wand en maak een constructie met horizontale stokken die rusten op een frame waarvan de verticale delen worden geplaatst in badjes gevuld met olie. Dek het blikje af zodat er geen vuil in kan komen.

Legnesten
Zijn de legnesten niet uitneembaar? Dan is er ook werk aan de winkel. Uitneembare legnesten kunnen geregeld worden gecontroleerd en gemakkelijk worden schoongemaakt en behandeld tegen bloedluis. Er zijn tal van middeltjes op de markt. (Zie artikel Bestrijding van bloedluis). Handig zijn de uitneembare legnesten van kunststof. Deze hebben als groot voordeel dat ze gemakkelijk zijn schoon te maken en geen kieren bevatten waarin de bloedluizen zich kunnen verstoppen.

Bloedluistest
Er is een simpele methode om de besmetting in het hok te meten: een opgerold stukje golfkarton, in een kunststof pijpje. Rick van Emous, onderzoeker pluimveehouderij ASG Wageningen heeft het bedacht. Bloedluizen verstoppen zich er graag in, is zijn ervaring. Een buisje blijkt al gauw duizend tot tweeduizend stuks te bevatten.

Mijten worden aangetrokken door wamtebronnen
Het lijkt erop dat vogelmijten in eerste instantie aangetrokken worden door warmtebronnen. Bij aankomst op de gastheer (kip of vogel) herkent de luis of hij goed zit door de specifieke huidvetten. Dit zou een mogelijkheid zijn om luizen naar een plek te lokken. Beter is het om gebruik te maken van zogenaamde (sex)feromonen. Dit zijn stoffen voor het lokken van een partner. Het is echter een erg dure en tijdrovende klus om het juiste feromoon te ontwikkelen en dit valt op korte termijn dan ook niet te verwachten. Maar als dit Ei van Columbus beschikbaar komt, is het waarschijnlijk een klein kunstje om de mijten naar een "mijtenlokdoosje" te lokken, waar ze een kopje kleiner gemaakt kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Dossier

Comments

Ingediend door Anoniem op 07 augustus 2017 - 20:37

Wat heel goed helpt is witkalk (Welkoop). De poeder aanmaken met water en hiermee de muren, het plafond, de nestkasten en de zitstok in-kwasten. Ook de mooie luizenbakjes kun je ermee vullen. Kalk onttrekt vocht en hier kunnen de bloedluizen niet tegen. Wel blijven controleren en zo nodig opnieuw kalk aanbrengen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier