Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Uitvinding van het seizoen: bloedluizen verdrinken in plastic bakjes

Ingediend door jinke op 11 mei 2014 - 15:32

Bloedluis bestrijden bij kippen en volièrevogels zonder chemische middelen te gebruiken? Dat kan met bloedluisbakjes of oliebadjes. Een goedkope en duurzame, natuurlijke oplossing.

Herman van Olst, specialist in productontwikkeling, ontwierp de bakjes naar een voorbeeld uit de pluimveesector. Hij maakte ze van kunststof en zette ze zo in elkaar dat ze eenvoudig te monteren zijn op de zitstokken. Op de badjes kan dan een nieuwe zitstok worden geplaatst. Als de zitstok nog contact maakt met een wand, werken de oliebadjes niet, waarschuwt Herman van Olst. De luizen moeten alleen via het oliebadje bij de kippen kunnen komen. De bakjes zijn met één schroef te monteren. Door bijvoorbeeld slaolie of zonnebloemolie in het bakje te doen, verdrinken de bloedluizen.

Speciaal voor zijdehoenders bedacht Van Olst een zitbak, gemonteerd op de bloedluisbakjes. Zie foto.

Door de redactie van Levende Have is deze aanpak van bloedluis uitgeroepen tot de uitvinding van het seizoen. De bloedluisbakjes zijn per twee stuks te bestellen bij De Groot Diervoeders: http://www.degrootdiervoeders.nl/index.php/webshop.

Redactie Levende Have/Bron: Herman van Olst

Dossier

Comments

Hartstikke goed, maar niet te gebruiken bij mijn Zijdehoentjes, want die slapen niet op stok!

Je kunt wel een bak maken of kopen en die op bloedluisbakjes plaatsen, zodat de hele bak gevrijwaard blijft van bloedmijten.

Bedankt Herman van Olst! Ik heb nog nooit geen bloedluis gehad in mijn kippenhok, maar zodra het er van komt, maak ik zo'n bak!

Ik heb hele goede ervaringen met Home Shield. Een natuurlijk produkt op basis van een rode zeealg.

Ingediend door vaneldijk op 18 juni 2015 - 13:36

Ik gebruik al jaren zelfgemaakte zg.oliebakjes,alleen te gebruiken in ruime hokken ! De bevedering bv.staart mag de wanden en/of plafond niet raken anders werkt het niet.
Nu gebruik ik de bakjes gevuld met "DIATOM " en nu kan ik de bloedmijt beheersen. Kwijt raak je ze nooit meer.!

Ingediend door vaneldijk op 18 juni 2015 - 22:49

Eénmaal bloedluis in het hok, en je hebt 'levenslang'. Dat weten we allemaal. Er is geen definitieve oplosing. Ook de oliebakjes hebben hun beperkingen (zeer regelmatig schoonmaken omdat er al snel een stof-film op de olie komt te liggen die een oversteek van de mijten mogelijk maakt. Wat kunnen we wel doen om het probleem meer beheersbaar te maken: zorg ervoor dat je hok weinig verstopplekken kent, dus vermijd al te veel kieren en naden. Verder zeer regelmatig controle en ingrijpen (b.v.k. wekelijks) en houd daarbij het middelengebruik maar simpel. Alles wat een week lang resultaat oplevert, is al goed. Fancy middelen kosten m.i. meer geld dan het aan resultaat oplevert! Een tip: probeer de mijt op een plek te krijgen die goed controleerbaar is, bij mij zitten de kippen op een los lattenrooster waaronder de mijt zich veilig waant. Ik hoef het rooster maar om te draaien om te zien hoe groot de populatie is!

Ik heb een nachthok gemaakt van een IBC, dus een volledig kunststof glad afgewerkt hok. De kraan heb ik eraan laten zitten zodat ik het hok gemakkelijk schoon kan maken. Kraan open en de vloer loopt mooi leeg. Zo heb nauwelijks kieren waar bloedluis zich kan terugtrekken.

Ingediend door vaneldijk op 02 maart 2016 - 21:39

De draadeinden waar de slaapstokken mee aan het nachthok zijn gemonteerd insmeren met zuurvrije vaseline, onschadelijk voor de kippen en de luizen kunnen niet op en aan de stokken komen!

Ingediend door vaneldijk op 06 oktober 2016 - 11:33

De potjes bestaan al enige jaren op een andere manier in 1980 bevestide ik al oude fietsbellen omgekeerd op een draadeind en monteerde deze op/onder de zitstok en vulde deze met slaolie.Tegenwoordig vul ik ze diatom. Maar zorg ervoor dat de veren zoals staarten niet tegen de wanden komen ,want ben je het effekt van de oliepotjes kwijt.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier