Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bestrijding van bloedluis

Ingediend door jinke op 11 mei 2014 - 16:54

Lang is bloedluis vooral bestreden met chemische middelen. De meeste middelen zijn inmiddels verboden. In de professionele pluimveehouderij wordt nog altijd - legaal - Byemite gebruikt, dat ook in kleinere verpakkingen te verkrijgen is. Nadeel van een simpele bestrijding is dat de mijten na verloop van tijd in alle hevigheid weer terugkeren. Daarom pleiten we bij Levende Have voor een aanpak waarmee je de bloedluizen onder controle kunt houden. Neem je een kippenhok van een ander over? Volg dan ook onderstaande stappen. Bloedluizen, ook wel vogelmijten genoemd, kunnen heel lang overleven zonder voedsel.


(advertentie)

Finecto+


Ga bij een uitbraak van bloedluis grondig te werk:

  • Verwijder alle kippen uit het kippenhok en zet ze apart in een tijdelijk kippenverblijf. Wie de kippen overdag los heeft lopen, hoeft dat uiteraard niet te doen.
  • Maak het hok grondig schoon. Verwijder alle mestresten en andere ongeregeldheden, demonteer de zitstokken, haal de legnesten eruit en zet er de hoge drukspuit op.
  • Maak een nieuwe constructie voor de zitstokken: zorg ervoor dat ze geen contact maken met de wand of plaats nieuwe stokken die rusten op de oude, en gebruik voor de bevestigingspunten badjes met olie (zie artikel Bloedluizen verdrinken in plastic bakjes).
  • Breng een preventief middel aan.
  • Verhit alle kieren en naden, zitstokken en legnesten vervolgens met een stoomreiniger (handzame modellen zijn voor een paar tientjes te koop). 
  • Behandel de kippen met een supplement voor door het voer en het drinkwater. Door beide te gebruiken zorg je ervoor dat de kippen de juiste dosering binnen krijgen.

Finecto +, Hemexcide, Biosil, Dutchy's
Middelen met siliciumdioxide onttrekken vet en vocht aan de mijt, waardoor de parasieten verdrogen. Inademing moet worden vermeden. De behandeling moet maandelijks worden herhaald. Ook vormen opgedroogde parasieten op zich weer een schuilplaats voor nieuwe bloedluis. Dus schoonmaken blijft ook in dit geval het devies.

Daarnaast heeft Finecto+ een supplement voor door het voer en het drinkwater op basis van kruiden. Dit zorgt ervoor dat het bloed van de kippen onverteerbaar is voor bloedluis. Bloedluis kan hierdoor het bloed niet omzetten in nieuwe eitjes. Zo wordt de cyclus doorbroken.

Datzelfde geldt voor het middel Diatomeeenaarde, merknaam Hemexcide. Een biologisch middel met een sterk absorberend vermogen. Biosil is gebaseerd op amorfe silica, werkt snel en is niet giftig. Inademing moet wel worden vermeden. Er is een speciale stof aan toegevoegd voor een hechting aan de te behandelen oppervlakten. Doordat de bloedluizen door het middel heen lopen, drogen ze uit en sterven ze. Bij grote overlast moet ook met dit middel de behandeling na drie weken worden herhaald.

Elector
Ander natuurlijk middel in de strijd tegen bloedluis is de roofmijt. Deze zogeheten Dutchy’s (merknaam van Refona) doen vooral hun werk bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Temperaturen onder nul overleven ze niet. Wie voor deze bestrijdingsmethode kiest moet dus nog even wachten totdat het weer wat warmer wordt en de winterperiode vooral benutten voor preventieve maatregelen.
Ook Elector is een betrekkelijk nieuw middel, met als werkzaam bestanddeel Spinosad, een derivaat van een natuurlijk voorkomende bodembacterie, de zogenaamde Saccharopolyspora spinosa. Het werkt in op het zenuwstelsel van de boedluis. Dit middel is minder giftig dan andere insecticiden, minder slecht voor het milieu en het kan worden toegepast terwijl de kippen in het hok zitten. Het middel heeft een werkingsduur van ongeveer twaalf weken.

Tabaksstelen
Sommigen adviseren tabaksstelen. Tabakstelen zijn in de handel te verkrijgen. Ze zitten ingepakt in dozen van 1,5 Kg.Worden in steeltjes geknipt van ongeveer 3cm. Ze kunnen wellicht voorkomen dat er bloedluizen in het hok komen. Maar als ze er eenmaal zijn, dan is er toch ook een aanpak nodig zoals hierboven omschreven. 

Gerelateerde artikelen:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier