Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Praktische tips ter voorkoming van bloedluis

Ingediend door jinke op 25 augustus 2017 - 09:42
Tips tegen bloedluis

In het artikel over preventie van bloedluis staan al enkele praktische tips, zoals bloedluisbadjes, uitneembare legnesten, en hangende zitstokken. Wageningen Universiteit heeft een heleboel tips opgesteld voor de commerciele leghennenhouderij. Daarvan is een aantal zeker bruikbaar voor de houders van hobbypluimvee. Gesproken wordt over vogelmijten, dat zijn bloedluizen.

1. Houd naast het kippenhok 2 meter vrij van begroeiing (struiken, planten, bomen). De begroeiing kan ook fungeren als schuilplaats voor vogelmijt en ongedierte. Ook vogelnesten kunnen in begroeiing zitten. Vanuit de begroeiing kunnen vogelmijt en ongedierte zich naar het hok verplaatsen.
2.  Zorg naast het hok voor een strook grind in plaats van gras, opslag of begroeiing. Grind kan niet fungeren als schuilplaats voor vogelmijt.
3. Maak het kippenhok vogeldicht. Vogels nemen vogelmijten mee. Indien vogels het hok binnen kunnen vliegen, dan kunnen ze vogelmijten in het hok achterlaten.
4. Haal vogelnesten en nestkastjes weg. Vogelmijt kan zich daarin verschuilen en zelfs vermeerderen. Vogelmijten verplaatsen ze zich vanuit de vogelnesten naar de kippen in het hok.
5. Gebruik alleen droog en schoon strooisel in het hok. Schoon en droog strooisel zal minder snel als schuilplaats dienen voor de vogelmijt.

Gerelateerde artikelen:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier