Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

ZLTO roept hobbyhouders op zich aan de afschermplicht te houden

Ingediend door jinke op 29 november 2022 - 10:54

Boerenorganisatie ZLTO roept houders van hobbypluimvee en kinderboerderijen op zich aan de afschermplicht te houden. Dat dit op veel plaatsen niet gebeurt, is er mede de oorzaak van dat de vogelgriepepidemie aanhoudt.

''Het is natuurlijk niet de enige reden dat het zo lang duurt, maar dit zijn wel dingen die je zelf kunt doen. Als je je aan de regels houdt, draag je er in ieder geval aan bij dat het virus mogelijk wél uitdooft. We moeten het met z’n allen proberen uit te bannen”, zegt een woordvoerder van ZLTO in het Brabants Dagblad.

De woordvoerder noemt het wrang als je kippen, ganzen of eenden ziet rondscharrelen. ''Het is natuurlijk voor hobbyisten best een kostenpost om je dieren goed af te schermen. Daarom gebeurt het vaak niet. Dat is de professionele pluimveehouder echt een doorn in het oog.”

Eerder dit jaar deed de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders aan hun leden de oproep om hobbypluimveehouders die hun kippen nog buiten hadden lopen aan te melden bij de NVWA. Er ging een voorbeeldbrief rond, waarin leden naam en adres van een hobbypluimveehouder konden invullen. Deze brief konden de leden, voorzien van foto's sturen naar de NVWA.

Talitha Visser van De Elzenhoek: ''Als dit zo blijft is er geen toekomst''
In het artikel in het Brabants Dagblad van vandaag komt ook Talitha Visser van stadsboerderij De Elzenhoek in Oss aan het woord. Zij schetst de gevolgen van 14 maanden afschermplicht. Bij een hertenkamp dat ook bij de stadsboerderij hoort is een paar jaar geleden een volière gebouwd. Daar kunnen de dieren naartoe als er een afschermplicht is ingesteld, zegt Talitha Visser, coördinator van het Natuur en Milieu Educatiecentrum (NME) en de stadsboerderij. ''Voorheen was dat alleen maar nodig in de wintermaanden, nu houdt het maar niet op. Alleen nadat in juni de ophok- en afschermplicht werd opgeheven, hebben ze een tijdje naar buiten gekund. Zo lang binnen zitten, is niet goed voor het dierenwelzijn.”

De Elzenhoek heeft vanwege de afschermplicht al afscheid genomen van een groot aantal dieren. ''Het heeft geen zin om kippen te houden als ze toch niet vrij kunnen lopen.” Wellicht moet de Elzenhoek een nog drastischer besluit nemen. ''We kijken het nog even aan, maar als dit zo blijft, is er geen toekomst”, aldus Talitha Visser in het Brabants Dagblad.

Redactie Levende Have

Gerelateerd artikel:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier