Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Levende Have vraagt NVWA om gegevens handhaving afschermplicht

Ingediend door jinke op 28 november 2022 - 10:39

Levende Have heeft bij de NVWA om gegevens gevraagd over handhaving van de afschermplicht in de periode oktober 2021 tot en met oktober 2022. Houders van hobbypluimvee waren in een groot deel van het land gedurende die periode verplicht hun dieren af te schermen vanwege de vogelgriep. Die afschermplicht is sinds 5 oktober van dit jaar weer in het hele land van kracht.

Levende Have wil weten of er geregeld wordt gecontroleerd bij hobbyhouders (-50 en +50 dieren) of alleen na een melding.
Ook informeert Levende Have naar het aantal controles: in hoeveel gevallen er een overtreding is geconstateerd, in hoeveel gevallen die heeft geleid tot een schriftelijke waarschuwing, een bestuurlijke sanctie, of strafrechtelijk onderzoek.

Lees ook: Vogelgriep in de achtertuin, een kritische beschouwing over de afschermplicht

Al eerder heeft Levende Have de NVWA gevraagd om gegevens over het aantal besmettingen bij hobbypluimvee (-50 en +50 dieren). Op de kaart van de NVWA (nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding/ophokplicht) staan 13 gevallen aangegeven sinds okt 2021, waarvan 6 in 2022. Levende Have wil weten of deze aantallen kloppen, of er mogelijk meer meldingen zijn geweest (zo ja, hoeveel), die niet zijn niet onderzocht of bevestigd. Op dit verzoek is tot dusver geen reactie gekomen. Daarom is het nu herhaald.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier