
Schapenhouder en veearts Reinard Everts bepaalt met behulp van speekselmonsters of en hoeveel antilichamen zijn dieren hebben opgebouwd tegen worminfecties. Hij vertelt erover op de website nieuweoogst.nl
De hoeveelheid antilichamen zijn bepalend voor de fokwaarde van de schapen. Dieren die beperkt bijdragen aan de hoeveelheid wormeitjes en larven in de wei, zijn geschikt om verder mee te fokken, aldus Everts. ''Het zijn maar een paar dieren die enorm bijdragen aan de wormpopulatie. Dus als we weten wat de onderste 20 of 30 procent is, weten we wie we moeten uitsluiten voor fokkerij. Dan profiteert de hele kudde daarvan, omdat er minder wormeieren in de omgeving komen,'' zegt hij op nieuweoogst.nl.
Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have
Tot dusver is het advies om wormbesmettingen te beperken door geregeld de mest te onderzoeken en aan de hand van die resultaten gericht te ontwormen. Ook wordt aangeraden om een beweidingsschema te hanteren, zodat de schapen aan zo min mogelijk larven worden blootgesteld. Tegelijkertijd moeten de dieren in de gelegenheid worden gesteld om weerstand tegen worminfecties op te bouwen. Het gebruik van ontwormingsmiddelen levert steeds meer problemen op: ze helpen onvoldoende of helemaal niet.
''Dertig of veertig jaar geleden vond besmetting en ziek worden vooral plaats in een kortere periode van de zomer tot begin herfst. Nu is dat al in het late voorjaar en het gaat tot in de winter door. Dus het probleem wordt groter en we moeten op zoek naar dieren die daar beter mee om kunnen gaan'', aldus Everts.
Redactie Levende Have
Lees meer