Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ruim 400 meldingen over gebrek aan schaduw en drinkwater

Ingediend door jinke op 02 november 2022 - 13:09

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) kreeg afgelopen zomer ruim 400 meldingen over gebrek aan schaduw en drinkwater voor dieren. In een kwart van deze gevallen is ter plekke een inspectie uitgevoerd, die in 12 gevallen leidde tot een schriftelijke waarschuwing. In 15 gevallen kon de dierhouder de toestand direct verbeteren.

Dit blijkt uit een overzicht dat door de NVWA is gepubliceerd. De 12 gevallen (7 bij schapen, 3 bij paarden 2 bij runderen) waarin een waarschuwing is afgegeven, betroffen weidedieren die te weinig beschutting hadden.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De afhandeling van de meldingen had plaats binnen het kader van verscherpt toezicht op hittestress. De NVWA heeft afgelopen juni dierhouders en sectororganisaties gewezen op het belang van het goed beschermen tegen hitte. ''Mede door frequente waarschuwingsberichten van de NVWA bij temperaturen boven 27 graden, is de alertheid bij dierenhouders en publiek vergroot,’' zegt senior inspecteur Jelle de Winter. Hij is dierenarts en deskundig op het gebied van hitte en de invloed daarvan op het welzijn van weidedieren. ''Er waren korte en langere hitteperiodes met extreem hoge temperaturen, soms tot boven 34 graden, waarin ook de meldingen van burgers en NGO’s mogelijk hebben bijgedragen aan het voorkomen van hittestress bij dieren.''

Dierhouders zijn verplicht hun dieren die niet in een gebouw worden gehouden, te beschermen tegen slechte weersomstandigheden, zoals hitte (artikel 1.6 lid 3 Besluit houders van dieren). 

De minimale norm is het bieden van schaduw en toegang tot een toereikende hoeveelheid water. Dierhouders die geen schaduw bieden aan hun dieren kunnen in overtreding zijn, ook als uiterlijke kenmerken van hittestress uitblijven. Er zijn veel verschillende oplossingen te bedenken om schaduw te creëren voor de dieren, zoals:

  • bomen
  • parasols en
  • schaduwdoeken.

Ook komt het voor dat veehouders 's nachts in plaats van overdag weiden en de staldeur open laten.
Op de website van de Gezondheidsdienst voor dieren wordt de THI (temperatuur luchtvochtigheidsindex) voor een aantal diersoorten (melkkoeien, schapen, geiten, varkens en pluimvee) 7 dagen vooruit voorspeld aan de hand van de postcode. Daarnaast staan hier ook allerlei adviezen die houders kunnen raadplegen.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier