Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

NVWA gaat zomer 2022 controleren op hittestress

Ingediend door jinke op 05 augustus 2021 - 13:48

De NVWA gaat vanaf volgend jaar zomer controleren op hittestress bij weidedieren. Op twee websites (Gezondheidsdienst voor Dieren en Voergroep Zuid) is te zien of er sprake is van risico op hittestress. Voor koeien, paarden en schapen worden verschillende waarden gehanteerd.

De waarden zijn gebaseerd op temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Deze zogeheten THI is voor koeien 68 en voor schapen 71. Voor paarden geldt een temperatuur van 27 graden. Vanaf genoemde waarden moeten dierhouders hun dieren beschermen. Een waarde van 68 wordt al bereikt bij een temperatuur van 20,5 graden en 81,3% luchtvochtigheid. Een waarde van 71 wordt al bereikt bij 23,2 graden en 81,7%. Gebrek aan schaduw kan door de NVWA worden opgevat als een lichte overtreding. Dan hoeven er nog niet eens uiterlijke kenmerken van hittestress te zijn.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De NVWA adviseert voordat het te warm wordt, extra schuilplekken te maken in de wei en extra watervoorzieningen te plaatsen.
Het is ook bij de overheid bekend dat het plaatsen van schuilstallen in veel gemeenten op bezwaren stuit. Demissionair Minister Schouten voert daarover gesprekken met gemeenten. Dat er voor volgend jaar zomer toch al controles worden aangekondigd, duidt erop dat het probleem van hittestress zeer serieus wordt genomen.

Tijdelijke voorzieningen, zoals een sleepstal, een tent of een platte kar kunnen de dieren voorlopig bescherming bieden. Het is belangrijk dat er genoeg schaduw is, aldus de NVWA, zodat de dieren niet te dicht opeengepakt moeten staan en geen competitie moeten aangaan voor schaarse beschutting. De hoeveelheid schaduwplekken moet dus zijn afgestemd op het aantal dieren dat wordt gehouden.

Plant vanaf november een singel met elzen
Door vanaf november een singel met bijvoorbeeld elzen te planten, bij voorkeur bomen die al een paar jaartjes oud zijn, met een stam van ca. 2 meter hoog, kan in elk geval een begin worden gemaakt met een goede schaduwvoorziening. Zo lang de bomen nog niet voldoende schaduw bieden, kunnen er tijdelijk schaduwdoeken worden geplaatst. Deze doeken moeten wel bij windsnelheden vanaf 70 km per uur worden verwijderd. Heb je helemaal geen schaduwmogelijkheden in de wei? Haal je dieren dan naar de stal.

De GD geeft hittestress-advies voor melkvee, pluimvee, schapen, geiten en varkens. Op de website gddiergezondheid.nl/hittestress is wekelijks een actuele hittestress-voorspelling verkrijgbaar. Op de website van voergroepzuid.nl is een tiendaagse hittestressvoorspelling verkrijgbaar, inclusief de verwachte THI's.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier