Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Oormerkweigeraar De Groot heeft koeien weer terug

Ingediend door jinke op 11 maart 2014 - 12:23

Oormerkweigeraar Thom de Groot uit Grou heeft zijn koeien weer terug. Na betaling van 12.500 euro en een inspectie van zijn stallen, werden zijn koeien vanmorgen afgeleverd.

Het bedrag is bijeengebracht via een actie van vrienden op Facebook. De Groot heeft betaling van het aanzienlijke bedrag - mede bedoeld voor de kosten die zijn  gemaakt nadat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit de koeien in beslag had laten nemen - juridisch aangevochten. Het kan zijn dat hij het geld, of een deel daarvan, weer terugkrijgt.

De NVWA besloot medio februari tot inbeslagname omdat de koeien en ook schapen van De Groot in een slechte conditie zouden verkeren. De Groot en ook zijn dierenarts betwisten dit. De ware reden is volgens De Groot zijn weigering om zijn dieren oormerken in te doen, omdat ze schade toebrengen aan het dier. Hij is gewetensbezwaarde oormerkweigeraar en valt onder een oude regeling die koeien zonder oormerken voor een zeer beperkt aantal veehouders toestond. Van die regeling maken nog achttien veehouders gebruik.

Collega-oormerkweigeraars zijn vandaag voor overleg op het ministerie van Economische Zaken. Besproken wordt welke alternatieven er zijn voor oormerken. Zowel oud-staatssecretaris Bleker als zijn voorganger Verburg hebben destijds aangegeven deze alternatieven te willen onderzoeken en deze ook in Brussel aan te kaarten. Op Europees niveau is dat nog niet voor elkaar. Melkveehouder Wytze Brandsma werd onlangs geconfronteerd met een blokkade van zijn bedrijf, dat hij van zijn vader - een principiele oormerkweigeraar - heeft overgenomen. Volgens de NVWA is de uitzonderingspositie die voor zijn vader gold, niet overdraagbaar.

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier