Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bleker blijft zich inspannen voor alternatief oormerken

Ingediend door jinke op 25 april 2012 - 17:05

De Nederlandse regering blijft zich op Europees niveau inzetten voor een alternatief voor oormerken bij runderen, zoals een maagbolus. Met een dergelijk alternatief zouden dierhouders die gewetensbezwaren hebben tegen oormerken, geholpen zijn.

Dit schrijft staatssecretrais Bleker aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie werkt aan een herziening van de registratieregels voor runderen. Onlangs is door Nederland bij de voorbereiding aandacht gevraagd voor dierhouders met gewetensbezwaren tegen oormerken. In het voorstel van de Europese Commissie is op dit moment een alternatieve identificatie voorzien voor runderen die in kader van historische of culturele wijze gehouden worden, aldus Bleker. 

Nederland heeft verzocht om hieraan de mogelijkheid voor alternatieve registratie toe te voegen voor houders die op basis van ethische gronden de dieren niet willen oormerken, maar wel via een alternatieve identificatie zorg dragen voor een sluitende registratie van de dieren, bijvoorbeeld met een maagbolus. Dit is in de praktijk reeds mogelijk, maar Europees nog niet toegestaan ter vervanging van de oormerken.

Bleker kondigt aan dat hij zich in Europees verband zal blijven inzetten om te komen tot een werkbaar alternatief voor de gewetensbezwaarden met betrekking tot oormerken.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier