Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bleker maakt voorstel voor runderen zonder oormerken

Ingediend door jinke op 20 juli 2012 - 16:04

Staatssecretaris Bleker gaat in september met een uitgewerkt voorstel voor een oormerkloze identificatie van runderen naar de Europese Commissie. Met dit voorstel komt hij veehouders tegemoet die gewetensbezwaren hebben tegen het aanbrengen van oormerken bij runderen.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Bleker weten dat hij een eerder gedane belofte inlost door zich te blijven inzetten voor een diervriendelijk alternatief. In het voorstel zal Bleker ingaan op de mogelijkheid voor het toepassen van een maagbolus met een chip als alternatieve identificatie bij de runderen van de gewetensbezwaarden. Deze maagbolus zou in combinatie met het protocol gewetensbezwaarden tot een sluitende I&R kunnen leiden.

Hij gaat voor een identificatie zonder oormerken ook steun zoeken bij andere lidstaten. Bleker voert hiermee een motie uit van de kamerleden Jacobi (PvdA) en Van Gerven (SP). Gewetensbezwaarde veehouders hebben diverse rechtszaken gevoerd om erkenning te krijgen voor een diervriendelijke indentificatie zonder ingrepen in het dier.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier