Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Grote voorzichtigheid bij invoering positieflijst

Ingediend door jinke op 19 april 2022 - 19:40

Vorig jaar had er al een zogeheten positieflijst moeten zijn, maar het ministerie van LNV durft het nog altijd niet aan de beoordeling van 300 zoogdiersoorten openbaar te maken. In een brief aan de Tweede Kamer over allerlei dierenwelzijnszaken laat minister Staghouwer weten hoe het er voor staat: er wordt nog aan gewerkt.

In een overleg met de Tweede Kamer op 20 april zei hij invoering van de positieflijst ''spannend'' te vinden, ''gezien alle hectiek in de samenleving''. Het ziet er wel naar uit dat de positieflijst voor zoogdieren voor de zomer wordt gepubliceerd, zo gaf hij aan. Over de voorbereiding van een positieflijst voor reptielen en vogels kon/wilde hij geen nadere mededelingen doen. 

Het opstellen van een positieflijst - ook wel huis- en hobbydierenlijst genoemd - is een langslepende kwestie, die inmiddels door ambtenaren op het ministerie met de grootst mogelijke behoedzaamheid en voorzichtigheid wordt behandeld. De tegenstand onder de dierhouders is fors: een harde kern is het er niet mee eens dat in de wet wordt vastgelegd welke dieren wel en welke niet mogen worden gehouden. In het verleden zijn deze tegenstanders door de rechter in het gelijk gesteld en dat dreigt opnieuw te gebeuren, hoewel er veel energie in is gestoken om zwakke punten, zoals een gebrekkige wetenschappelijke onderbouwing, ongedaan te maken. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Staghouwer laat in de brief weten dat wat hem betreft zo'n lijst bruikbaar is om vast te stellen of het welzijn van dieren voldoende kan worden gewaarborgd en of het houden van een bepaalde diersoort (gezondheids-)risico's met zich meebrengt voor de mens. De lijst is dus in aantocht, maar het duurt nog even.

''Ik realiseer mij dat het invoeren van de lijst grote gevolgen kan hebben voor houders van dieren en voor ondernemers. Ik wil de lijst zorgvuldig implementeren en ik vind het belangrijk om bij het publiceren van het advies zoveel mogelijk duidelijkheid te geven over de gevolgen van de invoering van de lijst'', aldus de minister. Hij gaat eerst nog in gesprek met het adviescollege dat de soorten heeft beoordeeld. Ook moet hij nog een aantal zaken uitzoeken. Staghouwer wil weten of uitzonderingen op de lijst mogelijk en noodzakelijk zijn, of er overgangsregimes moeten worden ingesteld, wat de financiële gevolgen zijn van de invoering van de lijst en hoe het zit met de handhaving. ''Ook ga ik in gesprek met brancheorganisaties en andere betrokken partijen over de lijst en de gevolgen van de invoering.'' 

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier