Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ooi verstoot haar lam

ooi verstoot lam

Het komt voor dat een ooi haar lam verstoot. Bij meerlingen kan het gebeuren dat een ooi een van de lammeren niet als eigen lam herkent. Soms verstoot een ooi meerdere lammeren. Dat kan duiden op een uierontsteking. Het geven van melk doet dan pijn. Maar het kan ook duiden op onervarenheid: de ooi weet niet wat ze met de lammeren aanmoet, ze vindt het vervelend dat ze proberen te drinken.

Een andere reden om een lam te verstoten is dat er iets mankeert aan het lam. Soms zijn er meer lammeren dan de moeder kan voeden. Dit treedt vaak op bij drielingen: de ooi verstoot dan het kleinste lam. Het komt ook voor dat ooien lammeren adopteren van andere ooien, wanneer ze zelf een lam hebben verloren.

Verstoot een ooi haar lam - dat is al snel na de geboorte zichtbaar - dan is het altijd goed te controleren of er melk uit de tepels komt, of de tepels hard aanvoelen, of de uier warm is. Laat de ooi haar melk niet schieten, raadpleeg dan een dierenarts en zorg ervoor dat het lam zo spoedig mogelijk biest krijgt. Dat kan de biest zijn van een andere ooi die ook net lammeren heeft gekregen, of biest die men zelf heeft ingevroren. Er is ook kunstbiest op de markt. Hou lammeren en ooi gescheiden, maar zorg er wel voor dat ze elkaar kunnen blijven zien en horen.


Laat de ooi wel de melk schieten, hou de ooi dan vast, zodat de lammeren kunnen drinken. Blijf proberen of de ooi de lammeren alsnog wil accepteren. Om te voorkomen dat de ooi het lam op de hoorns neemt, is het mogelijk een emmer zonder bodem over de kop van de ooi te doen en deze vast te binden met een paar touwtjes. Hou ook in dit geval lammeren en ooi gescheiden, zonder dat het contact wordt verbroken. Lukt het niet om de ooi haar lam te laten voeden, ga dan over op de fles. In de wiki over de voeding van lammeren is een voedingsschema te vinden. Lammeren wennen snel aan deze manier van voeden.Voor meer informatie over verstoten lammeren, zie bijlage.

Aan het gedrag van de ooi en het lam is vaak goed te zien of er iets aan de hand is. Als het goed is communiceren ze met elkaar. Lammeren herkennen hun moeder aan geluiden, ooien herkennen hun lammeren aan geluid, geur en uiterlijk.

Tip 1: Als het uier goed is, doe ik de ooi een halsband met een lang glad koord van ca. 6 meter om. Een paar keer per dag zet ik mijn voet op het koord en haal de ooi naar me toe om het lam te laten drinken. Dit gaat steeds gemakkelijker omdat de ooi weet dat ze toch geen kant op kan. Het lam ziet mij en weet binnen de kortste keren dat ze kan drinken. Het lam blijft zodoende schaap en geaccepteerd door de groep.
Tip 2: Maak een kooi in het hok zodanig dat de ooi kan liggen en staan maar niet om kan draaien. Zorg ervoor dat de lammeren er onderdoor kunnen om bij het uier te kunnen. zorg voor ruimte om te eten aan de voorkant voor de ooi en haal regelmatig mest weg  Dit werkt ook om lammeren aan een ander schaap te laten wennen.

Gerelateerde onderwerpen

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier