Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Biest

De eerste biest is belangrijk

Het is van levensbelang dat lammeren direct na de geboorte drinken. De eerste melk, biest of colostrum genoemd, heeft een aantal unieke eigenschappen. Het bevat meer vet en vooral meer eiwit dan gewone melk. Bovendien heeft het een hoog gehalte aan antilichamen en immunoglobinen. Het is belangrijk dat het lam dat alles binnen 24 uur na de geboorte binnen krijgt.
Leg voor noodgevallen een voorraadje biest aan in de diepvries. Het beste is biest van de eigen soort. Mocht dat niet voorradig zijn dan kan er ook biest van de koe gebruikt worden. Echte verse biest is altijd beter dan de poedervorm. Heel belangrijk is de biest niet te verwarmen in de magnetron of op het fornuis, want te veel warmte reduceert de werking van de antistoffen in biest sterk. Langzaam ontdooien is het beste. Dat kan in een paar uur in de koelkast of, iets sneller, in een klein bakje binnen een grotere bak met handwarm water.

Schapenboek

Voor de toediening van biest geldt: veel, vlug en vaak. Normaliter gaat het lam zelf drinken. Gebeurt dat niet, hou de moeder dan vast zodat het lam kan drinken. Duw eventueel voorzichtig de tepel in de bek. Staat de moeder dit niet toe, neem dan wat melk af in een flesje. Zie verder onderstaand artikel.

Voorkom zwoegerziekte en voer alleen biest van het eigen bedrijf of van een zwoegerziektevrij bedrijf.

Meer informatie:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier