Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voortplanten van schapen

Voortplanten van schapen

Sommige dieren zijn al vanaf 3 maanden geslachtsrijp, meestal ligt dit moment tussen de 4 en de 6 maanden. De bronst bij schapen duurt doorgaans van augustus tot december. Ooien zijn in die periode 17 tot 20 dagen dekrijp. Sommige rassen kunnen drie keer aflammeren in twee jaar. Bij deze rassen duurt de bronst lang en is niet van het seizoen afhankelijk.

Schapenboek

De draagtijd van een ooi is vijf maanden min vijf dagen. De meeste schapenrassen lammeren een keer per jaar af.

Steun Levende Have en koop via deze link bij bol.com

Wie een ram van een ander wil gebruiken en deze bij de eigen ooien wil plaatsen, doet er goed aan een quarantaineperiode aan te houden. Zet de ram tenminste veertien dagen apart en controleer hem op de aanwezigheid van rotkreupel, uitwendige parasieten, worm- en leverbotinfecties. Mestonderzoek is aan te raden.

Bij de keuze van een ram spelen verschillende factoren een rol: het uiterlijk, de gezondheid en de eventuele verwantschap met de ooien die hij moet dekken. Informeer bij de eigenaar goed naar de achtergrond van de ram. Bij kleine populaties ligt inteelt op de loer. Een rammencirkel is een beproefde methode om inteelt te voorkomen.

Wie de ram wil aanhouden, maar verder geen nageslacht wil, kan het dier laten castreren. Het castreren van de ram kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Bij gehoornde rammen stopt de hoorngroei. Castratie kan vervelend rammengedrag na verloop van tijd doen verminderen. Jonge, gecastreerde rammen krijgen dikwijls niet de kans om zich tot dominante dieren te ontwikkelen. Bij oudere rammen is succes echter niet verzekerd.

Wist je dat het schaap een van de vele diersoorten is die een voorkeur voor homoseksualiteit kunnen vertonen? 
Circa acht procent van de rammen is homoseksueel.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier