Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Overgewicht bij paarden

overgewicht bij paarden

Overgewicht komt vaak voor bij paarden en pony's, en vooral bij de sobere rassen. Teveel krachtvoer en versnaperingen zijn meestal de oorzaak van overgewicht, maar bij sobere rassen kan een rantsoen van onbeperkt hooi of gras er ook al voor zorgen dat de dieren te dik worden.
Overgewicht kan spier- en gewrichtsklachten, spijsverteringsproblemen, suikerziekte-achtige verschijnselen en hoefbevangenheid veroorzaken. Daarnaast zijn te dikke paarden geneigd zich minder te bewegen, wat de klachten nog kan verergeren.
Het bevoelen van de ribben geeft een goede indicatie of een paard of pony te dik is. Kun je de ribben met heel lichte druk voelen? Is de rug vlak en loopt er geen gleuf op de plaats van de ruggengraat? In dat geval is het waarschijnlijk niet te dik. Wordt het lastiger de ribben te voelen en loopt er wel een gleuf over het midden van de rug? Dan behoort het paard waarschijnlijk tot de grote categorie te dikke paarden. (1)
Onderzoek heeft aangetoond dat vermindering van weidegang ter preventie van overgewicht niet erg effectief is. Paarden compenseren dit door de periode dat ze in de wei staan meer te grazen.(2)
(1) [[nodetitle:Fructanen in gras grote boosdoener bij hoefbevangenheid]] , Levende Have februari 2006
(2) Changes in proportions of dry matter intakes by ponies with access to pasture and haylage for 3 and 20 hours per day respectively for six weeks.  J. Ince,A. Longland,C. J. Newbold,P. Harris.

Gerelateerde onderwerpen:


Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier