Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Graasmasker voor paarden

Graasmasker

Paarden die in een (te) vette wei staan, paarden die snel te dik worden en paarden die gevoelig zijn voor insulineresistentie of hoefbevangenheid kunnen baat hebben bij een graasmasker.

Een graasmasker is een mondmasker met gaten erin. Een paard met zo'n masker om moet meer moeite doen om te grazen en het gras wordt minder kort afgegraasd. Het masker beperkt daarmee de hoeveelheid gras die het paard kan opnemen.

Onderzoek heeft aangetoond dat een pony zonder graasmasker ca. 0,8% van zijn lichaamsgewicht in drie uur eet. Voor een pony van 350 kg betekent dit dus 2,8 kg droge stof. Dit is ca. 17,5 kg gras/3 uur = 5,8 kg gras per uur. Met graasmasker eet een pony ca. 0,14% van zijn lichaamsgewicht in drie uur. Voor een pony van 350 kg betekent dit dus 0,49 kg droge stof. Dit is ca. 3,06 kg gras/3 uur = 1,02 kg gras per uur.
Gemiddeld genomen zorgt een goed passend graasmasker voor een vermindering van droge stof opname met ongeveer 82%, in vergelijking met pony’s die vrij kunnen grazen. (1)

Dankzij een graasmasker kan een paard meer uren in de wei doorbrengen dan anders het geval zou zijn. Zo krijgt het paard wel de langdurige Graasgedrag bij paarden en Beweging van paarden die het van nature behoeft.

Een graasmasker is niet voor elk paard dat op rantsoen staat een uitkomst. Al zou een paard met graasmasker op volgens de fabrikanten geen last moeten hebben met ademen, drinken of sociaal contact, sommige paarden verstijven van angst als ze het masker op krijgen en weigeren verder nog iets te doen. Andere paarden zien kans langs het masker heen te komen. In die gevallen kan het masker soms succesvol aan een halster worden vastgemaakt. Er zijn ook speciale halsters voor graasmaskers in de handel.
(1) "The effect of wearing a grazing muzzle vs. not wearing a grazing muzzle on pasture dry matter intake by ponies”, Journal of Equine Veterinary Science, mei/juni 2011.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier