Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ezelvacht

Ezelvacht

Inspecteer dagelijks de vacht en de huid van de ezel. Door de ezel geregeld te borstelen, kun je het vuil uit de vacht verwijderen. Borstelen is ook goed voor de band tussen mens en dier. Poets echter niet te vaak. De vacht van de ezel is stugger dan die van een paard en laat ook water door. Ze hebben namelijk minder vet in de vacht. Door teveel te borstelen kan het weinige vet uit de vacht worden verwijderd. De ezel wordt dan vatbaarder voor kou en nattigheid.
Tijdens het borstelen kan de ezel worden gecontroleerd op eventuele wondjes en parasieten. Voor de verzorging van de vacht is een borstel nodig, voor de staart kan gebruik worden gemaakt van een manenkam. 

Haaruitval bij de ezel
Acute haaruitval komt nogal eens voor bij ezels. Als de haren er met plukken tegelijk uitvliegen, gaat het vrijwel altijd om de wintervacht. Kale plekken komen vaker voor bij ruinen dan bij merries. Sommige ezels hebben er eenmalig last van, bij andere is het een terugkerend verschijnsel. De haaruitval kan divere oorzaken hebben: eczeem, luis, schurft, een bevalling, hoge koorts, plotselinge verandering in voeding. Overmatige uitval van telogene haren - dat zijn haren die zich na de groei in een rustfase bevinden en normaal gelijkmatig uitvallen - is veelal het gevolg van stress.(1)

Luizen en mijten bij de ezel
Heeft een ezel een dorre, droge vacht met losse haren en korstjes die licht tot matig jeuken, dan zou er wel eens sprake kunnen zijn van luizen. Op de vacht zijn vaak de volwassen luizen en eieren zichtbaar. Was de ezel twee keer (met een tussenpozenvan 14 dagen ) met anti-ectoparasitica, zoals foxim of fipronil, en maak alle materialen goed schoon. Inspecteer ook de andere ezel(s).
Mijten komen met name in de wintermaanden voor. Een infectie gaat vaak gepaard met jeuk. Borstel de ezel en vang het afgeborstelde materiaal op voor nader onderzoek. De mijten kunnen worden bestreden door te wassen met foxim.

Schimmel
Ezels zijn gevoelig voor schimmelinfecties (trichophyton en microsporum spp). De typische ringworm is echter minder duidelijk zichtbaar bij de ezel. De ezel laat ook anderszins zelden blijken dat hij geinfecteerd is, bijvoorbeeld door te krabben. Wassen met antifungale shampoo (bijvoorbeeld Ivamerol). De ezel kan ook worden gevaccineerd, als wassen niet mogelijk is. De meeste schimmelinfecties genezen spontaan, waarna de ezel voor ongeveer twee jaar immuun is. Aanhoudende schimmelinfecties  kunnen duiden op ondervoeding of een slecht werkend immuunsysteem. (2)
(1) Kale plekken, vele oorzaken
(2) Diergeneeskundig Memorandum, De Ezel, net even anders (december 2009)

Heb je zelf ezels en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier