Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Parasieten bij ezels

Ezel met jeuk

Luizen, mijten en wormen zijn de voornaamste parasieten waar ezels last van kunnen hebben.

Luizen
Luizen zijn herkenbaar aan witte puntjes in de vacht. Die komen het meest voor in de lente en in de herfst, op het hoofd (achter de oren), de manen, de schouderstreek en de staartbasis.
Er zijn bloedzuigende luizen en vachtluizen. Jeuk is het eerste symptoom, gevolgd door het ontstaan van kale plekken. Bij een ernstige infectie met zuigende luizen kan bloedarmoede optreden. Er zijn diverse antiluizenmiddelen. Het Diergeneeskundig Memorandum adviseert wassen met foxim (Sebacil) of fripronil. Behandeling na veertien dagen herhalen.
De Donkey Sanctuary adviseert het volgende schema toe te passen: Spot On : 10 ml eind februari / begin maart en een Ivermectine-injectie, begin mei (tevens goed tegen wormen). Aangeraden wordt elk jaar een werkzame stof uit de andere groep te nemen. De luizen kunnen niet alleen de ezel zitten, maar ook op het tuig, het poetsgerei en in het stro. Dit alles moet dus goed worden gereinigd.

Mijten
Bij de ezel komen 3 soorten mijten voor: Sarcoptes scabiei (jeuk, puistjes, haaruitval), Psoroptes equi (grote kale plekken met korsten), Chorioptes bovis (jeuk aan de onderbenen).
De definitieve diagnose is bij een mijteninfectie te stellen door middel van microscopisch onderzoek van een huidafkrabsel.  De therapie bestaat uit het wassen van de dieren, hetgeen na een week moet worden herhaald. Dit kan met middelen die ook tegen luizen worden gebruikt.  Een mijteninfectie kan van de ene ezel op de andere overgaan.

Schimmel
De ezel is gevoelig voor twee soorten schimmels; de trichophyton en de microsporum spp. De typische verschijnselen die horen bij de besmettelijke ringworm zijn bij de ezel niet goed zichtbaar. De ezel heeft zelden jeuk maar reageert wel als de plek wordt aangeraakt waar de schimmel zich heeft genesteld. Behandeling is noodzakelijk met een antifungale shampoo. Een slecht werkend immuunsysteem of ondervoeding kunnen leiden tot hardnekkige infecties.

Wormen
Ezels kunnen zowel in hun darmen als in hun longen wormen bij zich dragen. Van de darmwormen kunnen ezels goed ziek worden, longwormen zijn veel minder schadelijk (in tegenstelling tot longwormen bij paarden). Een goede preventieve aanpak bestaat uit mestonderzoek, op basis van onderzoeksresultaten eventueel ontwormen, de weide afwisselend begrazen, en de stallen geregeld schoon maken.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier