Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vanaf half september verhoogd risico op vogelgriep

Ingediend door jinke op 20 september 2021 - 12:26

Sinds half september is het risico op besmetting met vogelgriep toegenomen. De deskundigengroep dierziekten adviseert extra alert te zijn. 

Na de meest recente besmetting bij hobbyvogels in Heeten zijn al weer nieuwe besmettingen gesignaleerd in België en Frankrijk. Deze besmettingen zijn te herleiden tot een handelaar, die zijn dieren verkoopt via markten in Florenville, Aarlen, Chimay, Doornik, Bastenaken, Charleroi, en Anderlecht.
Naar de oorzaak van de besmetting in Heeten blijft het nog gissen: mogelijk is die afkomstig van wilde vogels of van jonge siereendjes die zijn aangekocht vanuit een andere locatie in Nederland.

De deskundigengroep dierziekten heeft op 24 augustus, naar aanleiding van de besmetting in Heeten, aangegeven dat ze verwachten dat vanaf september virusvermeerdering kan plaatsvinden door de toename van jonge (naïeve) wilde vogels die aankomen in Nederland. Ook kunnen deze migrerende vogels het virus meebrengen. Daarmee wordt de kans van transmissie zowel onder wilde vogels als naar vogels op bedrijven vergroot.
Wageningen Universiteit meldt dat het virus in verschillende Europese landen heeft ''overzomerd'', ook in Nederland. In Rotterdam, Vleuten, Eemdijk en Heeten is in de periode 1 juni t/m 8 september HPAI H5N8 virus gedetecteerd bij hobbypluimvee en bij wilde vogels. Het gaat daarbij zowel om H5N8 als om H5N1. Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met HPAI wordt ingeschaald als medium, aldus Wageningse onderzoekers. Het ingeschatte risico is op dit moment wat lager dan het ingeschatte risico van de vorige analyse (mei 2021). Toen werd gesproken over ''medium tot hoog''.

Teken de petitie voor vaccinatie van hobbypluimvee tegen vogelgriep. Klik hier

In opdracht van het ministerie van LNV heeft de Universiteit Utrecht samen met Wageningen Universiteit, NVWA, Sovon en GD de besmettingen van 2020-2021 onderzocht. Twee bedrijven - in Altforst en Puiflijk - hebben elkaar besmet. Van de andere tien besmettingen bij pluimveebedrijven is gebleken dat de virussen niet verwant waren. Ze zijn dus onafhankelijk van elkaar besmet geraakt. Wel waren de virussen op die bedrijven verwant aan de virussen die gevonden zijn bij wilde vogels. 

De nieuwe besmettingen die zich sinds juni van dit jaar hebben voorgedaan, worden bijgehouden op een kaartje.

Rood: besmette wilde vogels
Blauw: besmettingen bij hobbypluimvee en kinderboerderijen

Vaccinatie
Uit antwoorden op kamervragen blijkt dat er nog geen schot zit in de preventieve vaccinatie van hobbypluimvee tegen vogelgriep. Minister Schouten richt zich in haar antwoorden uitsluitend op de vaccinatie van bedrijfspluimvee. Zoals bekend zitten daar tal van haken en ogen aan. De pluimveebedrijven willen alleen vaccineren als dat niet leidt tot een exportstop. Daarom zijn er nu gesprekken gaande, aldus minister Schouten. Er is een stappenplan in de maak om de mogelijkheden van preventieve vaccinatie verder uit te werken en te bepalen hoe de inzet vanuit Nederland in de Europese Unie vorm kan worden gegeven. ''Preventieve vaccinatie tegen vogelgriep is tevens besproken bij de raadswerkgroep van Chief Veterinary Officers. Er gelden diverse regels en randvoorwaarden voor de inzet van preventieve vaccinatie. De Commissie heeft aangegeven te zullen onderzoeken welke aanpassingen en vereenvoudigingen mogelijk zijn'', schrijft Schouten. ''Het is belangrijk vast te stellen aan welke eisen een vaccin tegen HPAI moet voldoen. Er worden, ten behoeve van veilige handel, door de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) ook randvoorwaarden gesteld aan een goede monitoring en ten behoeve van de handel wanneer er wordt gevaccineerd.''

Houders van hobbyluimvee schieten met deze aanpak niet veel op. Schouten heeft het in haar antwoorden over ''de behoefte om meer te doen om vogelgriep op de lange termijn te voorkomen.'' Dat er talrijke hobbypluimveehouders zijn die hun dieren op korte termijn willen beschermen en dat hobbypluimveehouders andere eisen stellen aan een vaccin dan commerciële houders, laat ze onbesproken.

Redactie Levende Have

Recente berichten:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier