Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kippen in de tuin

Kippen in de tuin

Kippen vinden het heerlijk om samen met de mens in de tuin te ''werken''. Gaat er een schop in de grond, dan zijn ze er al gauw bij om te kijken of er een wormpje tevoorschijn komt. Wordt er geveegd of geharkt, dan inspecteren ze graag of ze nog wat insecten kunnen scoren.

In een normale tuin kunnen het beste zo'n drie kippen worden gehouden. De tuin kan zo worden ingericht dat de kippen er geen kwaad kunnen. De kippen krijgen de ruimte en dragen op hun manier bij aan het onderhoud van de tuin. Kippen zijn namelijk handige tuinhulpjes. Delen van de tuin waar beslist geen kippen mogen komen - omdat er voor kippen schadelijke planten staan of omdat ze jonge aanplant kunnen opeten -  kunnen worden afgezet met gaas. Slap gaas is het beste, omhoog gehouden door stokjes waar kippen niet op kunnen gaan zitten. Palen of hekjes kunnen kippen als opstapje gebruiken om in de verboden ruimtes te komen.

Een grasveldjevogelmuur is aan de kippen wel besteed. Ze eten van de grassprietjes, bemesten het gras op een natuurlijke manier en ze krabben het mos er tussenuit. Om kippen in de tuin tot een succes te maken, is het van belang planten te kiezen waar ze geen belangstelling voor hebben of waar ze juist wel van mogen eten. Vruchtdragende struiken, zoals vlier, en zonnebloemen zijn zeer geschikt voor een tuin waar kippen rondscharrelen. Een veelvoorkomend kruid - vogelmuur (stellara media), zie foto - wordt graag door kippen gegeten. De Engelsen noemen het niet voor niets ''chickweed''.

Kippen zijn ook dol op lavendel, munt, peterselie, oregano, en salie.
Lisa Steele maakte deze video:

Kippen in de moestuin
Kippen kunnen na de oogst van groenten de moestuin helpen onkruidvrij te maken. Vooral in het najaar en in de winter kunnen kippen in de moestuin een nuttige functie vervullen. Overblijvende groenten, zoals boerenkool, kunnen worden afgeschermd. Of de moestuin kan zo worden ingericht dat een deel wel en een deel niet toegankelijk is voor kippen.

 

Giftige planten
Contact van pluimvee met mogelijk toxische planten kan alleen bij dieren die buiten komen en bij het verstrekken van ruwvoer in het hok of de ren. Dit ruwvoer kan ‘verontreinigd’ zijn met andere planten of delen ervan, meestal in gedroogde toestand. Vanwege de smaak zullen kippen van de meeste giftige planten, in het veld, niet snel eten maar de gedroogde plantendelen worden ongemerkt wel opgenomen.
Van de volgende planten/bomen is bekend dat ze in principe toxisch zijn voor pluimvee. Let op: de lijst is niet compleet.

  • Wilde planten: Adelaarsvaren, Bitterzoet, Bolderik, Echt Vingerhoedskruid, Veenbes, Eik, Goudenregen, Heggerank, Jacobskruiskruid, Koolzaad, Kruidvlier, Lathyrus-soorten, Monnikskap, Oleander, Wikke-soorten, varens,Taxus en de Wonderboom.
  • Gecultiveerde planten: aardappel (hele nachtschadefamilie, dus ook de plant van de tomaat), boekweit, boon, ui, raapzaad en sierpompoen, rabarber, maagdenpalm, lobelia, lupine, tulpen en andere bloembollen, azalea.

Twee beruchte giftige planten zijn Jacobskruiskruid en het Vingerhoedskruid. Jacobskruiskruid is ook giftig voor kippen en kalkoenen. Vergiftigingsverschijnselen treden echter pas op na langdurige opname, waarbij vooral de lever wordt aangetast. Vergiftiging door Vingerhoedskruid bij hobby-pluimvee komt in ons land wellicht meer voor dan we denken. Bij een geval uit de praktijk werd deze vergiftiging aangetoond bij hobbykippen die hadden gegeten van plantafval van een naastgelegen akker. Helaas werd daar Vingerhoedskruid gekweekt voor farmaceutisch gebruik. De kippen raakten verlamd en stierven de volgende dag. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) bevat een zekere hoeveelheid digitoxine en digitaline, voornamelijk in de groene bladeren en zaden, waardoor inname van 2-3 g gedroogde blaadjes al dodelijk kan zijn. Deze stoffen beïnvloeden het hartritme en kunnen ook maagdarmproblemen kunnen veroorzaken.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier